Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zimní příprava na střelnici Sport Parku hokejbalistům velmi pomohla, shodují se trenéři mládeže

15. 03. 2023 | 15:17

Jaro se blíží závratným tempem a s ním i první zápasy našich mládežnických celků v novém roce. Již tento víkend odehrají svůj turnaj mladší žáci HBC Liberec. Zápasům předchází poctivá příprava, která se přes letošní zimu dočkala velkého pokroku. Mladí hokejbalisté měli díky Sport Parku Liberec příležitost chodit trénovat střelbu na jejich krytou střelnici s plastovým povrchem. Jak si tuhle změnu pochvalují?
 

hokejbal4
Foto: HBC LIBEREC


Zimní příprava a tréninky celkově probíhaly jako tradičně v tělocvičně. Holky a kluci přes zimu pracují zejména na fyzické kondici, zlepšují svou vytrvalost, sílu a rychlost, ale také mění hokejku na florbalovou hůl, se kterou je možné trénovat i v tělocvičnách. Často je pak po zimní přestávce v trénincích s hokejkou, a i v zápasech samotných, znát, že dětem hokejka chybí a musí si na ní opět chvíli zvykat.

Letošní rok ale mladým hokejbalistům a hokejbalistkám přinesl podstatnou změnu. Možnost i přes zimu trénovat s hokejkou, navíc na plastovém povrchu, který našemu hokejbalovému hřišti ještě chvíli bude chybět, se stala velmi vítanou. Po domluvě s TJ Bílí Tygři Liberec jsme mohli pravidelně trénovat střelbu a cvičení s hokejkou na jejich střelnici ve Svijanské aréně. Pro děti to znamenalo velkou výhodu, nemusely se na několik měsíců úplně vzdát svých hokejek a byly s nimi stále v kontaktu.

Kromě dětí si možnost tréninků na plastovém povrchu samozřejmě pochvalují i trenéři. Tomáš Rejnart, trenér brankářů HBC Liberec k dotazu, zda vidí rozdíly v chování, přístupu a kvalitě tréninků na gólmanech trénujících na plastu, místo na asfaltové ploše hokejbalového hřiště na Františkově:

„Určitě ano, a velké. Kluci se vždy přizpůsobovali povrchu hřiště až během prvního zápasu. Kvůli tomu, že to na asfaltu, který máme na svém hřišti neklouže tak, jako na plastu na zápasech,  jsou situace v chytání zcela odlišné. Zákroky, které se učí na asfaltu jsou jiného charakteru, než na plastu, a proto jim to vždy trvá déle, než se aklimatizují na plast. Nyní je to zcela jiné, kluky tréninky úplně pohltily. Tréninkové cvičení, které po nich chci, mohou udělat stoprocentně, a ne napůl. Je u nich vidět obrovský posun díky odvedené práci, z čehož mám obrovskou radost.“

Podobně to vidí také trenér mladších žáků, David Hurych. Jaká jsou jeho očekávání od hráčů na následujícím turnaji a vidí zlepšení i on? „Díky povrchu, na kterém nyní máme možnost trénovat, vidím velký posun k lepšímu. Hráči se zlepšili ve střelbě, nahrávkách a v celku jako takovém, tedy práci na hokejce. Je rozhodně vidět každé individuální zlepšení hráčů. Rád bych, abychom prodali na tomto turnaji to, co jsme nyní natrénovali. Očekávám jiný nástup do turnaje, než tomu bylo dříve.“

Pro mládež znamenala možnost trénování na plastu výrazný posun. Věřme tedy, že po blížící se pokládce plastového povrchu i na našem hřišti bude výrazné zlepšování mladých hokejbalistů rutinní záležitostí, a pravidelné výhry se stanou jejich denním chlebem.

Za HBC Liberec Lukáš Novotný