Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kateřina Blatoňová a Lukáš Veselý rozjíždějí první hydroponickou farmu v Liberci, hodlají pěstovat i vanilku

17. 02. 2022 | 0:00

Projekt BeeHydro je jedním ze startupů kluboucích se na svět v libereckém podnikatelském Inkubátoru Lipo.ink, sídlícím vedle krajského mrakodrapu v budově, kterou máme zatím v povědomí spíš jako sídlo očkovacího centra než jako líheň zajímavých projektů majících šanci na komerční využití.

Lukáše Veselého a Kateřinu Blatoňovou, vysokoškoláky, kteří se vrhli do realizace svého ambiciozního projektu, jsem vyzpovídal uprostřed jejich rostlinek. Některé produkty BeeHydro s.r.o. máte možná i vy právě v lednici.

Je pravda, že váš podnikatelský záměr je plodem lockdownu? Že jste seděli doma a tak jste vymysleli BeeHydro?

Kateřina: Je to pravda, chtěli jsme odjet na Tenerife, ale přišel lockdown. Tak jsme přemýšleli, co budeme dělat. Luky měl nápad, že by jednou založil hydroponickou farmu. Mně se to líbilo, tak jsem řekla, na co čekat. Vrhli jsme se do toho.Lukáš a Kateřina ve svém království.Takže úplně nová věc to pro vás nebyla…

Lukáš: Ano, nebyla, ale byl to spíš jen můj koníček, o kterém jsem uvažoval, že by mohl přerůst do něčeho většího. V tom mi bránilo hlavně to, že sám jsem do toho jít nechtěl, protože obchodní záležitosti mi nic neříkají. Tak jsem oslovil Káťu. Rozdělili jsme si činnosti a pustili se do toho. Akorát jsme se už nedostali na to Tenerife, takže na tu sopku si vyšlápneme někdy později. 

Měli jste od té doby vůbec dovolenou?

Kateřina: Takovou víkendovou. Den dva na návštěvu rodiny. Jinak je nám jasné, že zatím žádná dovolená nebude.Čerstvě vyklíčená bazalka.BeeHydro je nyní vaše práce na fulltime, nebo děláte ještě něco jiného?

Lukáš: My oba ještě studujeme na TUL. Já dokončuji studium na fakultě mechatroniky se zaměřením na optiku. Diplomku dělám v oboru interferometrie, takže úplně jiný obor.

Kateřina: Já dokončila magisterské studium v oboru netkaných textilií a nanomateriálů na textilní fakultě a teď si začnu dělat doktorát.

Oba tedy máte kvalifikaci v úplně jiných atraktivních oborech. Co má být do budoucna vaším hlavním zdrojem příjmů, práce ve vystudovaném oboru, nebo BeeHydro?

Kateřina: Byli bychom rádi, aby nás toto živilo a věda byla tím koníčkem. My zatím stále studovali, pracovali a dělali toto, tak to bylo hodně složité. Od nového roku jsme si věci utřídili a zvolili priority.

Lukáš: Cílem je, aby toto byl hlavní příjem, který by zajistil, abychom dál mohli dělat to, co nás baví.Bazalka před sklizní.

S rozjezdem vám pomáhá Lipo.ink. Jak vaše spolupráce začala?

Lukáš: Jeden semestr jsem měl volitelný předmět ve spolupráci s Lipo.inkem, konkrétně s Antonínem Ferdanem (pozn.: víceprezident Lipo.ink pro inovace). Úkolem bylo vymyslet od základu nějaký projekt, který by mohl uspět na trhu. To bylo v září. V prosinci jsme se dali dohromady my dva a Antonín Ferdan nám nabídl účast v Master Mind Posilovně, což je jeden z programů Lipo.ink.

Kateřina: Dostali jsme k dispozici tyto prostory, což pro nás bylo nejdůležitější. Dále jsme získali potřebné kontakty.

Vy tu neplatíte nic, nebo nějaké symbolické nájemné?

Kateřina: Platíme normální nájem. Ale i tak to je velká pomoc, protože sehnat vhodné prostory byl velký problém. Tedy s připojením vody, elektřiny, s možností topení. Řada pronajímatelů byla také skeptická vůči tomu, co jsme se chystali realizovat. Že zrovna toto bude takový problém, jsme opravdu nečekali.Expozice BeeHydro na Maker Faire Liberec 2021.Co se týče té další pomoci, kontaktů a tak dále, můžete být konkrétnější?

Lukáš: Probíhají networkingy a díky účasti na některých akcích máme možnost seznámit se s mnoha zajímavými lidmi. Jako jeden příklad za všechny bych uvedl nabídku prezentovat se na Maker Faire (pozn.: viz obrazová reportáž genus.cz).

Kde si vaši sklizeň můžu v současné době koupit?

Kateřina: Výdejní místo máme například v DOKu. Dále prodáváme do několika kaváren, do nemocnice, na krajský úřad a tak dále. V nejbližší době rozjedeme e-shop.Při vývoji prototypu domácí hydroponické farmičky se BeeHydro spojilo s vývojáři firmy iMK System, specialisty na akvarijní systémy. Automatizace provozu akvária totiž řeší velmi podobné problémy.Do budoucna nechcete prodávat jen produkty, ale i sety pro domácí pěstování. Nepodřežete si pod sebou větev? Vždyť si vytvoříte konkurenci.

Kateřina: Zatím máme jeden zkušební prototyp, ale pracujeme na tom, aby finální model byl menší a designově povedenější. Máme vizi, že by to byl takový větší automatizovaný květináč, takže se o to nebudete muset moc starat a budete mít doma stále čerstvé rostlinky.

Lukáš: Uvažujeme o servisu pro tyto domácí pěstitele, o jisté formě předplatného. Těm lidem hodláme dodávat semínka, složky pro roztok a tak dále. Chceme rozšiřovat naše služby, nedělat jen jednu věc.Salátové pole.

A když budu chtít odjet na dovolenou?

Lukáš: Ono to bude opravdu dost bezúdržbové, našim cílem je maximální míra automatizace. Máme ve vývoji i mobilní aplikaci, kde budete moct sledovat klíčové hodnoty a důležité pokyny vám to pošle v notifikacích. Bez vašeho zásahu se to klidně obejde týden, čtrnáct dní.

Co jste zde schopní pěstovat oproti tomu, co si člověk může vypěstovat doma sám v truhlíku?

Kateřina: Rádi bychom zkusili i rostliny, které normálně plodí, takže to je náročnější již jen v tom, že je musíte opylovat.

Lukáš: Naším dalším cílem je také pěstování vanilky.Výhod hydroponie je také to, že řadu rostlin lze pěstovat vertikálně, což šetří místo ve skleníku. (Rostlinky nejsou unavené, ale právě se budí po nočním cyklu.)Uvádíte, že vaše produkty jsou plodem udržitelného zemědělství s minimálním dopadem na životní prostředí. Ale já si tu připadám spíš jako v průmyslové laboratoři, než na poli. Rostlinky nerostou v půdě, ale v nějakém substrátu (pozn.: například v kokosových vláknech), pod umělým osvětlením a jsou živené umělými roztoky. V čem spočívá ta udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí?

Lukáš: My nepřidáváme žádné chemikálie, jen organická hnojiva. Kvůli současné legislativě EU bohužel nemůžeme oficiálně prohlašovat hydroponicky pěstované potraviny jako BIO, i když námi používané roztoky BIO jsou a vůbec neaplikujeme postřiky, protože tu nejsou žádní škůdci. Do procesu také chceme zařadit chov ryb, do začátku tilápií, které bychom pak prodávali. Ryby vylučují odpad, který se po zpracování bakteriemi hodí pro výživu rostlin. 

Jak je hydroponie energeticky náročná?

Lukáš: Uhlíkovou stopu propočítanou nemáme, nejvíc jsme řešili spotřebu elektřiny. Ale máme všechno osazené ledkami, tak to není tak hrozné. Super je, že tu je docela teplo, protože tato budova je dobře zaizolovaná a tak moc neprotopíme.Pět dní starý amarant.Čtrnáctidenní amarant těsně před sklizní.Kolikrát měsíčně sklízíte?

Kateřina: Nejrychlejší je vojtěška, tu sklízíme za necelý týden. Třeba bazalka a amaranty potřebují čtrnáct dní.

To, co tu vidím, na mě dělá dojem nějakého poloprovozu, ale sídlíte vedle velké, zatím neobydlené haly. Je vaším cílem do ní časem přesídlit?

Kateřina: Naše cíle jsou velké, větší než ta hala, ale vážně, tady navěky zůstat nechceme. Uvažujeme o vybudování vlastního skleníku někde u Liberce. Zatím stále pracujeme na tom, abychom se dostali víc do povědomí lidí. Hodně lidí například ani neví, co ta hydroponie je, jak skvělý nástroj to je i z hlediska udržitelnosti.

Lukáš: S tím poloprovozem jste to pěkně vystihl. Teď tu jsme půl roku a stále ještě ladíme. Pro microgreens (pozn.: například červený amarant, mladá pšenice, vojtěška...) již hledáme další odběratele, bazalky a saláty stále ještě ladíme.Plány Lukáše a Kateřiny jsou ambiciozní. Hala, vedle které mají zatím pronajatou malou místnost, by pro jejich naplnění byla malá.Elon Musk hledá zájemce o kolonizaci Marsu. Pro první osadníky bude hydroponie hlavním zdrojem živin, takže byste se svými zkušenostmi mohli být klíčovými členy týmu, už jste se přihlásili?

Kateřina: Ještě ne, ale jakmile odejdete, stáhnu si přihlášku.

Lukáš: Já nikam nepoletím, kdo by se tu o to staral, že?

Děkuji za rozhovor           Ptal se a fotografoval Mad