Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval, Liberecký kraj jako první zná své vítěze

28. 04. 2022 | 0:00

Konkurence byla velká, o toto ocenění se letos ucházelo osmdesát dva produktů od dvaceti devíti výrobců. Šest z nich bylo nových a pozoruhodné je, že hned čtyři z nich ve své kategorii zvítězili a stali se tak pomyslnými skokany roku.

Regionální potravina 2022, vítězové za Liberecký kraj.
Regionální potravina 2022, vítězové za Liberecký kraj.

Letos bylo rozdáno devět známek Regionální potravina Libereckého kraje a oproti jiným letům bodovaly výrobky ve všech kategoriích, přičemž Václav Židek, krajský radní pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství, zdůrazňuje: „Rozdíly mezi jednotlivými výrobky většinou nebyly velké, ale vítěz pochopitelně může být jen jeden“.Ocenění výrobci, pořadatelé a zástupci médií u jednoho hodovního stolu.Václav Židek, člen rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství (vlevo), a Robert Erlebach, předseda Agrárního poradenského a informačního centra (APIC) Libereckého kraje.Nejvíce adeptů bylo v kategorii pekařských výrobků, a to osmnáct. Co se již zmíněných skokanů týče, stali se jimi výrobci Weisser Stern (Český pařený sýr), Milena Krejzová (Kozí mléko z Nového Dvora), Ivana Hollanová (Mrkvánek bezlepkový) a Grain (Andělský mošt). Dva výrobci naopak značku obhájili, konkrétně zmrzlinář David Stárek a jatka Váša. Nutno říci, že počet přihlášených výrobků mírně klesl díky tomu, že výrobci můžou již dva roky přihlašovat jen pět výrobků.TLAČENKA SVĚTLÁ, výrobce VÁŠA, vítěz kategorie Masné výrobky tepelně opracované.Soutěž probíhá ve všech krajích kromě Prahy a je určena pro producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítězům krajských soutěží značku Regionální potravina propůjčuje Ministerstvo zemědělství ČR. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu 4 let.UČŇOVSKÉ VEPŘOVÉ MASO, výrobce STŘEDNÍ ŠKOLA HOSPODÁŘSKÁ A LESNICKÁ, FRÝDLANT, vítěz kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy.Nové kandidáty na značku navrhla minulý týden hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje.LIBEREČÁK - ČESKÝ PAŘENÝ SÝR, výrobce WEISSER STERN, vítěz kategorie Sýry včetně tvarohu.Cílem projektu je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 419 oceněných produktů od 321 výrobců.TVAROŽNÍK, výrobce NORDBEANS, vítěz kategorie Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.Oproti jiným krajům Liberecký kraj podporuje regionální výrobce a akce s jejich propagací spojené nadstandardním způsobem. „Například Den regionálních potravin stojí tři sta padesát tisíc korun, z toho Liberecký kraj přispívá částkou dvě stě sedmdesát tisíc. Liberecký kraj byl první, kdo uspořádal soutěž pro regionální potravináře, a to již před více než dvaceti lety,“ vypočítává Robert Erlebach, předseda Agrárního poradenského a informačního centra (APIC) Libereckého kraje.ANDĚLSKÝ MOŠT, výrobce GRAIN, vítěz kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje.Spektrum výrobců je opravdu pestré. Například Ivana Hollanová, která uspěla s bezlepkovými Mrkvánky, zaměstnává kromě sebe jen jednoho a „půl“ člověka. Označení skokanka soutěže se trochu brání, vysvětluje mi: „Já peču již čtyři roky a Mrkvánky jsou jedním z našich hlavních produktů, takže skokankou bych se nenazývala. I bezlepkových výrobků máme více, ale to, že jsme tak malá firma, omezuje vyráběné množství i sortiment.“MRKVÁNEK BEZLEPKOVÝ, výrobce IVANA HOLLANOVÁ, vítěz kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin. I distribuční kanály jsou různé. Někteří výrobci své produkty nabízejí nejen na trzích, ale i přes různé prodejny, většinou přes ty se zdravou výživou, nebo i přes kavárny a podobná zařízení, viz odkazy na regionální portály na konci reportáže. Jsou ale i producenti, jejichž potraviny seženete výhradně u pramene.KOZÍ MLÉKO Z NOVÉHO DVORA, výrobce MILENA KREJZOVÁ, vítěz kategorie Mléčné výrobky ostatní.Výhradně na své farmě oceněné kozí mléko prodávají i manželé Krejzovi, majitelé sto čtyřiceti šesti ušlechtilých koz. A funguje to, Milena Krejzová se chlubí: „Máme trochu jinou filozofii, nesoustředěnou jen na ekonomické hledisko, a naši zákazníci ji přebírají. Prodáváme jen z farmy, nikde jinde, a s odbytem nemáme problém. Zákazníky baví k nám přijet, setkat se s námi. To bereme jako velkou prestiž.“VOMÁČKA CUKETOVÁ, výrobce MARTINA PAPEŽÍKOVÁ, vítěz kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.Následovat bude celkem 17 ochutnávek, které díky tomu, že si Liberecký kraj pospíšil, bude možné naplánovat do nejatraktivnějšího období různých venkovních akcí. Slavnostní vyhlášení proběhne na Dni regionálních potravin ve čtvrtek 15. září před libereckou radnicí. Regionální produkty, nejen ty letos oceněné, naleznete na portálu www.lksobe.cz včetně informace, kde je možné výrobky zakoupit. V době dovolených vám během putování po Česku určitě přijde vhod celostátní přehled oceněných regionálních potravin na www.regionalnipotravina.cz. Dobrou chuť!SLANÝ KARAMEL, výrobce DAVID STÁREK, vítěz kategorie Ostatní. (Foto převzato z www.regionalnipotravina.cz)Text a foto (kromě zmrzliny) Mad