Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodojem nad Ohrazenicemi, nová dominanta Turnovska, je především symbolem kvalitní vody

24. 10. 2019 | 0:00

Ve středu (23. 10. 2019) slavnostně otevřená věž nového vodojemu nad Ohrazenicemi je jen pověstnou špičkou ledovce celého díla, jehož podstatná část je ukryta pod zemí. 

Jde totiž o nejviditelnější součást rozsáhlého projektu „Odstranění manganu z vodovodní sítě Turnovska“ v hodnotě téměř 69 milionů korun, jehož investorem je Vodohospodářské sdružení Turnov. Věž vodojemu spolkla téměř třetinu nákladů, přišla na 24 milionů korun. Dále byl vybudován nový, 3,9 km dlouhý přivaděč kvalitní pitné vody od zdroje v Dolánkách, v Nudvojovicích u Turnova a v Kalichu. V rámci projektu byly zrekonstruovány i dva stávající podzemní vodojemy.Byla rovněž zrekonstruována vodovodní síť a v ohrazenickém areálu byly opraveny dva původní vodojemy. Těch si, na rozdíl od zdaleka viditelné nové dominanty, všimne zblízka jen odborník. V písečném bunkru je schovaný vodojem 2 x 300 m3 a zeleným návrším za ním je zamaskovaný druhý rezervoár o kapacitě 1 000 m3.Vlevo poháry FIFA, vpravo věž v Astaně, skutečný zdroj inspirace. (Vytvořeno s použitím zdrojů Wiki Commons.)Podoba nového vodojemu vzešla z hlasování návštěvníků turnovské stezky Pojďme za vodou. Návrh architektů Zdeňka Slámy a Roberta Wilda možná vyhrál proto, že věž koncepcí připomíná slavnou fotbalovou trofej FIFA. Pravdou je, že pánové z pražského In Pointu se nechali inspirovat věží Bayterek v Astaně, novém hlavním městě Kazachstánu. Projekt věžového vodojemu připravil Ing. Petr Chval a firma PROFES PROJEKT Turnov. Generálním projektantem je Radek Hnát z turnovského VAK Projektu a generálním dodavatelem jsou VHS stavbyStavba byla zahájena loni v únoru. Fotografie z jara dokumentuje zakládání nového vodojemu. (Foto: archív VHS Turnov.)Po odstavení nevyhovujícího zdroje vody v Rakousích mají nyní kvalitnější vodu nejen obyvatelé Ohrazenic, ale i části Turnova a průmyslové zóny Vesecko, do které musely být nataženy nové trubky po nové trase, protože ty staré nebylo kvůli zástavbě možné opravit (viz naše obrazová reportáž).Místo slavnostního poklepu na základní kámen byl loni 5. září uspořádán slavnostní kontrolní den v okamžiku dokončení hrubé stavby.

Zřejmě nejsložitější byla doprava atypických betonových pilířů. Protáhnout je úzkými uličkami s ostrými zatáčkami byl velký rébus. Ovšem nejatraktivnější bylo usazování osmimetrové koule, složené ze 24 segmentů centimetrové oceli, pokryté silnou izolací a titanzinkovým pláštěm. 


Toto divadlo se po několika zdrženích odehrálo letos 6. června a navzdory rozmarům větrného počasí trvalo jen asi tři čtvrtě hodiny. Mistrovskou, na milimtery přesnou práci sehraného týmu sledovali s napětím nejen stavaři a pozvaní novináři, ale také lidé ze širokého okolí. Dorazilo i několik škol a školek.Unikátní představení sledovali profesionálové......a napínavou podívanou si nenechali jít ani lidé ze širokého okolí.


Věž vodojemu byla naplněná již letos v létě, takže podle plánu. Symbolické slavnostní představení celého dokončeného díla se za hojné účasti více jak stovky pozvaných hostů odehrálo v pravé poledne ve středu 23. října. Ohrazenice 23. 10. 2019, slavnostní představení hotového díla.My jsme vyzpovídali do našeho videorozhovoru Milana Hejduka, ředitela svazku VHS Turnov, a starosty obou sídel, jichž se dodávky kvalitní vody bezprostředně týkají, Tomáše Hockeho, starostu města Turnov, a Františka Nováka, starostu obce Ohrazenice. Zajímalo nás zejména to, v jakém režimu bude vyhlídka vodojemu případně přístupná veřejnosti.

Ústředním bodem programu byla prohlídka všech tří vodojemů, přičemž největší nával oprávněně zažívala betonová fontána, pohrávající si na vrcholu s ocelovou kuličkou. Šestice železobetonových sloupů, majících symbolizovat tryskající vodu, je vysoká 24 m. Vzhůru vede 144 schodů umístěných ve skleněném tubusu.Koule usazená mezi sloupy pojme až 180 tisíc litrů vody, přičemž pracovní kapacita je 150 tisíc litrů. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce cca 20 m a celková výška vodojemu je 27,5 m, je tedy o 5 m vyšší než turnovská radniční věž. Pohled na areál a na Ohrazenice z ochozu vodojemu.Vyhlídková plošina.Další zajímavé podrobnosti přidává Andrea Bímová, investiční technička sdružení VHS Turnov: "Tři metry pod zemí je armaturní komora a pod ní je šestice dvanáctimetrových pilotů, na kterých stavba stojí." Takže i se základy má vodojem úctyhodných 42,5 m! Andrea Bímová, investiční technička sdružení VHS Turnov, vysvětluje těm, kteří pronikli až do kopule, detaily stavby.Jak již bylo řečeno ve videorozhovoru výše, prosklené přízemí vodojemu může časem sloužit jako malá výstavní síň, jejíž expozice bude otevřená ve stejné době, kdy bude přístupná i vyhlídka.Přízemí vodojemu.

Pravdou je, že během slavnostního představení dokončeného díla byly přístupny prostory, které asi jinak běžný smrtelník kvůli bezpečnostním pravidlům nenavštíví ani při různých dnech otevřených dveří. Takovým místem jsou například armaturní komory. Armaturní komora věžového vodojemu v Ohrazenicích.Od dvou hodin odpoledne pak byly až do podvečera organizovány prohlídky pro širokou veřejnost. Pakliže jste to zmeškali nebo se na vás nedostalo a máte zájem si vodojem prohlédnout, doporučuji vám jej navštívit v rámci výletu po turnovské "vodovodní" naučné stezce. Zda budete mít štěstí a vyhlídková plošina bude otevřená, se dozvíte na stránkách obce Ohrazenice, tak mnoho štěstí! Ohrazenický vodojem, nová dominanta Českého ráje.​Text, foto (není-li uveden jiný zdroj), video Mad, rozhovory Darka