Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Libereckou Rezidenci RoSa zabydlí senioři za rok, Centrum RoSa, zajišťující program a služby, ale již funguje, ke startu mu zahrál Felix Slováček a zazpívala Míša Mervartová 

Koncepce bydlení pro seniory, jak ho vidí zakladatelka a jednatelka Rezidence RoSa Anna Ježková, je určená pro samostatné aktivní lidi. Má tři hlavní pilíře. Za prvé nevyděluje seniory ze společnosti umisťováním na okraj měst, naopak rezidence staví v živých centrech. Za druhé podporuje soužití a rozvíjení kontaktů mezi starší a mladou generací a za třetí poskytuje svým klientům komplexní servis nejen zdravotní, ale i kulturní, sportovní a společenský. Druhý a třetí pilíř této filozofie má na starosti právě Centrum RoSa. V Česku je první vlaštovkou této ojedinělé koncepce bydlení RoSa Praha 8, otevřená v roce 2014.

V Liberci se Rezidence RoSa stane důležitou součástí nově vytvářené liberecké náplavky. Bude jedním ze tří bytových projektů vyrůstajících na místě bývalých Montážních závodů. Celý komplex navrhl architekt Radim Kousal. Nejvýraznější, a v podstatě již dokončené, jsou výškové budovy Rezidence Nábřeží s byty prodávanými do osobního vlastnictví. Na Rezidenci RoSa přímo navazuje již rovněž rozestavěná družstevní výstavba Oaza, se kterou bude RoSa přímo propojená.
Rezidence RoSa podle představ architektů.Rezidence RoSa 19. srpna 2021. Jak je vidět, do slavení glajchy zbývá postavit zhruba tři patra.Časová schránka základního kamene rezidence byla slavnostně naplněna a uzavřena loni v polovině června, viz obrazová reportáž GENUS.CZ. Radim Kousal tehdy s jistým zadostiučiněním prohlásil: „Toto je jeden z prvních projektů, kdy město přestaví brownfield v centru na obytné bloky, přičemž citlivé propojení historie a současnosti, tradice a lidské zkušenosti s městským prostředím vytváří jedinečnou příležitost pro tuto výstavbu. Od začátku jsem měl vizi, že částí toho projektu by mohl být dům pro seniory, aby bydlely všechny generace pospolu. A to se díky paní Ježkové splnilo.“ 
Anna Ježková, autorka koncepce bydlení RoSa.Developerka netradičních projektů Anna Ježková je zároveň zakladatelkou neziskové organizace RoSa, kterou zapsala v roce 2012 spolu s Alešem Kocourkem. Název RoSa proto nesou i její tak trochu jiné domy pro seniory. Kromě rozestavěného Liberce a již sedm let fungující Prahy, vybudované stejně jako v Liberci rovněž na místě starého brownfieldu, má Anna Ježková v současnosti rozpracované ještě další dva projekty.
Byty nejsou prodávány, ale pronajímány. K pohodlí a komfortu obyvatel bude přispívat i centrální recepce.V rezidencích RoSa senioři samostatně žijí v bytech různé velikosti a dům jim prostřednictvím Centra RoSa zajišťuje nejen nezbytný servis, ale podporuje nejrůznějším způsobem jejich aktivní stáří a komunikaci s jejich potomky i s mladými lidmi bydlícími v okolí. Oblíbený je například tělocvik seniorů s vnoučaty. O tom, o jak bohaté aktivity jde, si můžete udělat obrázek, nahlédnete-li do kalendáře pražského Centra RoSa.
Zahájení činnosti libereckého Centra RoSa. Podmínkou vstupu bylo předložení dokladu o bezinfekčnosti.„Liberecké aktivity budou navazovat na aktivity, které již realizujeme v Praze a kde se nám jich daří realizovat až šest set ročně. Důležité je říci, že program není určený jen pro obyvatele rezidence, ale pro celou místní komunitu. Každý si jistě najde, co ho baví,“ konstatuje Anna Ježková a dodává: „Tento liberecký projekt je zajímavý i propojeností na Oazu. Bude tam výtah, kterým bude RoSa propojena na visutou zahradu družstevních bytů Oazy.“
Zájemců nejen o program, ale i o další informace přišlo opravdu hodně.Zásluhu na úspěchu koncepce bydlení v liberecké Rezidenci RoSa bude mít do značné míry právě již úvodem zmíněný třetí pilíř filozofie RoSa, který zajistí Centrum RoSa. A to bylo slavnostně uvedeno do života minulý čtvrtek, přičemž program se naplno rozjede po prázdninách. „Zatím jde pochopitelně o aktivity, které můžeme organizovat mimo budovu, takže začneme kurzy nordic walkingu, které povede Jana Hadová, certifikovaná instruktorka nordic walking,“ nastiňuje náplň činnosti Centra RoSa Anna Ježková.
Dostavily se i některé osobnosti, například Věra Vohlídalová, emeritní ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci a jedna z přispěvatelek do časové schránky základního kamene Rezidence RoSa.Vystoupení Jany Hadové bylo jedním z bodů programu. Přítomným seniorům vysvětlila, jaké hůlky a boty budou potřebovat, a své vystoupení uzavřela pozvánkou: „Každý měsíc, počínaje říjnem, uspořádám pro zájemce o správné kondiční chození s hůlkami procházky na různá místa Liberce.“ Další programovou náplní centra budou například koncerty a další kulturní akce, tedy zatím když to počasí a prostor dovolí.
Jana Hadová (v červeném) a Anna Ježková.Tuto část činnosti Centra RoSa symbolizovala dvě hudební vystoupení. O první se postarala nadějná liberecká zpěvačka Míša Mervartová, již ve svých devatenácti letech vítězka mnoha soutěží. Musím říci, že zcela oprávněná vítězka. Vrcholem programu byl klarinetový minirecitál Felixe Slováčka, s jehož orchestrem již Míša také vystupovala.
Nadějná liberecká zpěvačka Míša Mervartová.Kromě řady známých hitů přidal Felix Slováček k lepšímu i pár vzpomínek na své účinkování na bývalých Libereckých výstavních trzích. Zdeněk Kupka, moderátor celého odpoledne, na něj pro změnu prozradil, že se vlastně vůbec nejmenuje Felix, ale Antonín.
Felix Slováček nejen hrál, ale lidi i pobavil historkami a vzpomínkami na LVT.Součástí odpoledního programu byla i ochutnávka kuchařského umění Adama Zikmunda, který bude v areálu provozovat restauraci kombinovanou s kavárnou a vinárnou. Šéfkuchař Zikmund za sebou má dvanáctileté působení v Anglii a mnoho stáží po celém světě. V Liberci zatím provozuje restauraci v prvním patře hotelu Praha, takže toto bude jeho další podnik.
Felix Slováček v akci.„Dostal jsem nabídku a moc jsem neváhal. Já už jsem takový, že vždycky do něčeho skočím. Budeme denně nabízet čerstvé pečivo, trochu lepší českou klasiku k obědu a tak budeme pokračovat do večeří. Vyjdeme vstříc i požadavkům seniorů,“ přibližuje svůj nejnovější podnikatelský plán Adam Zikmund.
Šéfkuchař Adam Zikmund a jeho cateringová ochutnávka.Ceny v libereckém bydlení se budou pohybovat od 16,5 tisíce korun u jednotek 1 + kk (a od 19,5 tisíce korun u jednotek 2 + kk) výše, podle vybavenosti a služeb. „My ty byty neprodáváme, my je pronajímáme, a to proto, abychom byli schopni všechny služby, které v domě nabízíme, provozovat,“ vysvětluje Anna Ježková.
Liberecká zastupitelka Renáta Balašová a moderátor celého odpoledne Zdeněk Kupka.V liberecké rezidenci RoSa bude celkem 98 bytových jednotek, sál pro sto osob, ordinace, knihovny, klubovny a již zmíněná multifunkční restaurace. Již koncem tohoto roku bude představen vzorový byt a rezidence pak bude otevřena v červenci 2022. Anna Ježková přitom upozorňuje: „Lidé, kteří mají o bydlení zde zájem, by neměli váhat, kapacita se začíná plnit. Velké byty už máme zarezervované skoro všechny.“ 
O Rezidenci RoSa je zájem, nicméně atraktivní nabídce odpovídá cena.Že se myšlenku domu pro seniory založeného na aktivním soužití lidí napříč generacemi daří realizovat, již dokládá pražský projekt. „Funguje to a velmi dobře. Přijeďte se podívat! Já vždycky říkám, že dům může mít mnoho funkcí. Je třeba je připravit tak, aby kvalita odpovídala potřebám, a na druhou stranu, aby tam lidi byli schopni se setkávat. O tom to je, tu energii přece tvoří lidé, kteří tam bydlí,“ uzavírá Anna Ježková.Stavba rychle roste a zdá se, že termín dokončení je reálný.Text a foto Mad, podklady Darka, vizualizace poskytla Rezidence RoSa