Perličky z jubilejního 20. ročníku jabloneckého veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour
Organizátoři různých akcí se většinou snaží kulaté ročníky náležitě oslavit. Kdo na Euroregion Tour 2020 zavítal v očekávání něčeho velkolepého, byl asi zklamán. Novinky se odehrály spíše v zákulisí. Organizátoři například ve čtvrtek, den před otevřením, uspořádali pro vystavovatele spanilou jízdu po regionu. Návštěvníka mohl na první pohled zaujmout dlouhý seznam přihlášených subjektů. Já jich napočítal sto plus jeden, což je prakticky dvojnásobek oproti létům minulým a zároveň počet, který by se do Eurocentra po jednotlivých stáncích těžko vešel. Jediným vysvětlením je, že mnozí vystavovali společně. Oslovil jsem některé staré známé z minulých ročníků i nováčky a zjistil pár zajímavých informací.
Piotr Klaczyk pochází z Kamienne Góry. Patří mu koňská farma, na které nabízí agroturistiku, a kromě toho peče chleba. V roli pekaře ho známe i na Euroregion Touru. Letos se uhnízdil se svojí nabídkou chleba s cibulí a škvarkovým sádlem hned u vchodu. Jeho stánek je pro mě téměř maskotem Veletrhu. Jak dlouho do Jablonce polský kovboj vlastně jezdí? Piotr vzpomíná: "Tak to si již přesně nepamatuji, ale jsem tu asi po sedmé nebo po osmé. Chleba totiž peču již dlouho. V roce 2005 jsem byl na mezinárodním setkání regionálních výrobců v Jaworu a tam mě oslovili. A sem jezdím, protože tu jsou sympatičtí lidé, nejezdím sem jen prodávat chleba, ale potkávat milé lidi." Astronomický ústav Akademie věd České republiky (AU AVČR) je vystavovatel již rovněž patřící k inventáři veletrhu stejně jako jeho reprezentant Pavel Suchan, tiskový tajemník AU AVČR. Novinkou viditelnou již z dálky byl větší dalekohled než v uplynulých letech, ale podstatné na něm bylo, že, jak vysvětluje Pavel Suchan, "Tento profesionální dalekohled vylepšily zlaté české ručičky. Doplňky, které na něm vidíte, jsou vyrobeny na 3D tiskárně, takže to krásně ukazuje symbiózu profesionální práce výrobce a astronoma Pavla Růžičky, který si všechny ty doplňky navrhnul a vyrobil". Pavel Suchan je rovněž neúnavným bojovníkem proti světelnému smogu a za oblasti temné oblohy, mimo jiné za tu naši na Jizerce. S tím obecně souvisí i hygiena nejen nočního svícení. Kvůli popularizaci se AU AVČR letos spojil s planetáriem liberecké IQLandie, která návštěvníkům nabídla praktické ukázky toho, jak vypadá spektrum moderních světelných zdrojů a proč a kdy pro nás lidi nejsou určité světelné zdroje vhodné. Toto téma je všem natolik zajímavé, že se k němu v nejbližší době vrátíme.Svoje místo mělo v rohu hlavní haly i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Blížící se svátek skla a bižuterie Trienále Jablonec 2020 propagovala osobně paní ředitelka Milada Valečková, oblečená ve "firemní" halence s logem akce. Letošní Trienále sice oficiálně odstartuje 20. června, ale již 20. března si budete moci prohlédnout první výstavu. Paní ředitelka má i další dobré zprávy, s optimismem sobě vlastním vypočítává: "Po úspěšném výběrovém řízení byla ve čtvrtek (5.3.2020) uzavřena smlouva na vybavení interiéru pro novou expozici přístavby krystalu, takže před Vánoci si budete moci prohlédnout zbrusu nový příběh vánočních ozdob. Ale interiér krystalu si zájemci prohlédnou již o Muzejní noci 22. května." Další dobrou zprávou je, že provozu na Kristiánově se ujme Šámalova chata, což jistě návštěvu této externí expozice muzea zatraktivní. Ladislav Oliva se prezentoval na Euroregion Touru potřetí, ale ne každý rok, takže se nedá říci, že potřetí v řadě. O co mají lidé největší zájem, ani která barva letos vítězí, nedokáže říci, protože to je v případě jeho šperků velmi individuální. Účast pro něj nemá příliš velký komerční význam. "Dělám to spíš z propagačních důvodů a proto, že se zde setkávám s přáteli." Naopak Zuzana Sobková z Liberce tu své Sobkoviny vystavuje a prodává poprvé. Účast jí byla nabídnuta, když v Jablonci prodávala na vánočních trzích. Její šití, keramika, šperky a háčkované doplňky ji jako živnostnici také živí teprve od letoška. Plánuje otevření e-shopu, ale zatím si její práci mohou zájemci koupit jen na různých akcích. "Keramika a šperky, to je spíš taková moje zábava a jsem tu proto, že mě baví komunikovat s lidmi, to, co mě živí, je šití", uzavírá optimisticky Zuzana a obrací se na nového zákazníka.Pivovar Volt, který je nejen výjimečný regionální pivovar, ale stává se i svébytnou kulturní institucí, představil bohaté portfolio piv. Kromě tradičních ležáků jste mohli ochutnat kyseláče, tedy ovocná piva. To je teď módní styl, nový směr, který se rozvíjí velmi dynamicky. Škoda, že jsem nepřijel tramvají, ale autem. Je trochu zvláštní, že i ve věku internetu mapy atraktivních lokalit nabízel opět téměř každý vystavující. Ale Liberec přišel s opravdu zajímavou novinkou, navazující na tématické vycházky nabízené libereckým infocentrem. K dispozici byly plánky procházek dolním centrem, Perštýnem, Novým a Starým městem. "Další jsou rozpracované, pracuje se na Františkově, Janově Dole a okolí Harcovské přehrady. Nejnovější je dolní centrum, které zde vidíte. Premiérově ho zařadíme do programu 23. března, kdy bude komentovaná prohlídka s architektem", prozrazuje mi Monika Filová, referentka cestovního ruchu SML, a dodává: "O prohlídky Liberce je velký zájem, vstupenky prodáváme například přes e-vstupenku, a když je zařadíme do distribuce, jsou během chvilky pryč." Když jsem viděl mnoha cenami ověnčený sortiment domácích bylinných Babiččiných sirupů manželů Suškových z Vrchlabí, hned mě napadlo "ha, konkurence Kitla". Paní Alice Sušková to tak vůbec nevnímá. Vysvětluje mi: "Kitl i my máme různé způsoby výroby. Kitl je velká firma, my jsme malí živnostníci. Pracujeme převážně se svými bylinami. Ano, sortiment máme podstatně širší, ale tomu se říká úchylka, to nemá nic společného s tím, že bychom chtěli být megalomany. Jen chceme mít sortiment pomáhající bojovat s neduhy celého těla." Na otázku, na jaké neduhy zákazníci hledají sirupy nejčastěji, paní Sušková odpovídá: "No, některé neduhy se dají vyjmenovávat až po 22. hodině, ale z těch ostatních se dnes řeší hlavně imunita. Pak dýchací cesty, kašlíčky a rýmičky u mužů. Rýmička je totiž u mužů smrtelná choroba. Pracujeme sice s bílým cukrem, ale já myslím, že ten je dnes spíš bubák a konzumujeme podstatně horší věci. Ale máme i sirupy úplně bez cukru nebo se stévií, takže naše výrobky jsou i pro diabetiky."
Text a foto Mad