Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První evropský otevřený pohár v Aerial Hoop, Pole Dance a Exotic Pole Dance v České republice proběhl téměř v utajení

16. 12. 2019 | 0:00

V sobotu se v libereckých Lidových sadech až do noci soutěžilo v šesti kategoriích dvou disciplín, které byly mezi sporty adoptovány ze sféry zábavního průmyslu.

Pole dance má řada lidí stále spojený spíš s nočními kluby, což dávno neplatí. První MS se konalo v roce 2012, sportovní pole dance byl před třemi lety na mezinárodní úrovni přijat mezi sporty a od té doby usiluje o zařazení na olympiádu. Možná vás překvapí, že jeho kolébkou nejsou americké striptýzové bary, ale Indie, kde ve 12. století vznikl systém posilování vytrvalosti na dřevěné tyči s názvem Mallakhamba. Aerial hoop v libereckých Lidových sadech.Dnešní podoba pole dance vychází z chinese pole, což je artistické cvičení na dvou tyčích, se kterým přišli ve dvacátých letech 20. století čínští akrobaté. Do již zmíněných amerických striptýzových klubů pole dance dorazil až v 80. letech minulého století, ale již o deset let později začal být brán vážně i ve fitcentrech, protože, mimo jiné, posiluje stavbu a proporce celého těla, zvláště jeho horní poloviny. Dnes pole dance necvičí zdaleka jen ženy, ale i muži. 

Liberecký pohár měl specifikum v tom, že se zde soutěžilo i v kategorii Exotic pole dance, což je odnož sportovního pole dance, svým způsobem se vracejícího k burlesce a nočním barům. Vyžadují se vysoké (nebo velmi vysoké) podpatky, provedení zahrnuje více tance a při hodnocení je kladen důraz na choreografii a na smyslnost vystoupení. Aerial hoop - Natalia Kopielska.Na rozdíl od klasického soutěžního pole dance, kde jsou výslovně zakázány lascivní pohyby a dále například i hlazení stehen a ňader, zde je možno i oděv odhazovat a zakázáno je pouze vystavování pohlavních orgánů a prsních bradavek.  Aerial hoop - Kamila Dostrašilová.
Aerial hoop nebo také lyra, aerial ring či francouzsky cerceaux je jedna z novějších disciplín fitness. Do češtiny přeloženo to je závěsná akrobacie na kruhu, což se navzdory výstižnosti evidentně neujalo, a tak se i u nás hovoří o aerial hoopu.

Historie tohoto sportu, balancujícího obrazně i doslova na pomezí tělocviku, tance, umění, akrobacie a zábavy, je poněkud mlhavá. Každopádně pochází z cirkusového prostředí. Je jednou z mnoha moderních akrobatických disciplín, které se rozvinuly při hledání nových cest v souvislosti s odklonem od drezury zvířat na konci 20. století. Aerial hoop - Eva Trávníčková.Aerial hoop do fitness studií katapultovalo představení Varekai světoznámého souboru Cirque du Soleil uvedené roku 2000. V následujících letech slavilo famózní úspěchy na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy, což přispělo k popularizaci a k přetavení cirkusové dovednosti ve vysoce sportovní a divácky fascinující disciplínu. Aerial hoop zaslouženě bodoval i v Liberci. Aerial hoop - Irena Irbis Novotná.Dá se říci, že se První evropský otevřený pohár v Aerial Hoop, Pole Dance a Exotic Pole Dance vydařil. Přesto bych s tím vznešeným názvem byl opatrný. Ne že by se nesešla mezinárodní společnost, pár jmen se objevilo, zejména na soupisce účastníků Star of Night Show (kategorie Exotic pole dance), ale celkově šlo o pohárek zatím spíš rodinný, mající hned několik vad na kráse.

Pihou asi největší byla velkoplošná obrazovka, umístěná přímo na pozadí za soutěžícími, která brutální projekcí log sponzorů úspěšně degradovala dojem z vystoupení. Zvláště těm návštěvníkům, kteří seděli blízko středu sálu, některé detaily triků zcela unikaly.Aerial hoop - dvojice Barbara Stolařová, Hana Kubešová, druhé místo v kategorii dvojic.Organizace soutěží celkem šlapala, ale nechápu, proč Martina Daher, hlavní organizátorka akce, musela například tahat praktikábly pro vyhlášení vítězů nebo montovat tyče na úkor činností vyplývajících z titulu její funkce.
Aerial hoop - dvojice Michala Pelantová, Tereza Vokušová.A konečně, akce v podstatě nebyla propagována, takže nedorazilo tolik diváků, kolik bych očekával a kolik by si kvalita výkonů zasloužila
Nejzajímavější, a pro veřejnost asi nejobjevnější částí sobotního poháru, byla soutěž jednotlivců a dvojic v aerial hoop, která patří k nejmladším vzdušným sportům.

Fotografie a videa v tomto článku pocházejí právě ze soutěže profesionálů a soutěže dvojic, kterou zcela suverénně ovládly lektorky Eva Eisenhammerová a Michala Heligarová. V jednotlivcích Heligarová získala zlato a Eisenhammerová stříbro a v kategorii Aerial hoop doubles pak zcela zaslouženě zvítězily. Přitom na kruzích létají teprve tři a půl roku. Hlavní organizátorka soutěže Martina Daher.Eva Eisenhammerová popisuje svoji cestu k akrobacii ve výškách jednoduše: "Já se ke kruhům dostala přes létací jogu, která byla mojí láskou na první sáhnutí. Pak jsem začala učit a Míša ke mně začala chodit do kurzů a již přes tři roky je také cvičitelkou. No a pak jednou přinesla takovou velkou obruč a šly jsme to zkusit." Účastnice soutěže Aerial hoop amater.Nechcete to zkusit také? Myslíte, že to není pro vás? Paní Eva vás vyvede z omylu: "Cvičení se dá odstupňovat, takže něco si v tom může najít každý. Chlapi vyloženě sílu a posilování, ženské ladnost, tanec..." Tak se nebojte, ostatně, po Vánocích budete určitě potřebovat nějaké to kilo shodit. Proč si to nezpříjemnit pohledem na svět z ptačí perspektivy?...a první místo v kategorii Aerial hoop amater získává... Karolína Rycková!Text, foto a video Mad