Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká atrakce obohatila Świeradów-Zdrój o Sky Walk a Polsko o nejvyšší rozhlednu, do lázeňského města míří davy turistů

Různých nebeských procházek nad korunami stromů je dnes po Evropě relativně dost. Jen v Česku za posledních deset let vyrostly tři (nebo až pět, podle toho, co ještě za extrémní stezku považujete) a další projekt právě čeká na stavební povolení. Z Libereckého kraje je ale nejrychleji a nejsnáze dostupná zbrusu nová atrakce Sky Walk, kterou se od června pyšní polský Świeradów-Zdrój. 

První česká stezka korunami stromů funguje na Lipně od července 2012, viz obrazová reportáž GENUS.CZ. Autorem projektu je německý architekt Josef Stöger, podepsaný i pod řadou obdobných atrakcí evropského impéria stezkového guru Bernda Bayerköhlera. Do Bayerköhlerova portfolia patří i stezka korunami stromů pod Černou horou v Krkonoších, fungující od léta 2017, viz obrazová reportáž GENUS.CZ
Świeradów-Zdrój se optimisticky připravuje na turisty, hotely rostou jako houby po dešti.Roku 2015 byla v pohoří Králického Sněžníku uvedena do provozu Stezka v oblacích architekta Zdeňka Fránka a investora Jiřího Rulíška. A právě tento český tým stojí i za polskou stezkou Sky Walk (polsky Wieża Skywalk), nacházející se na vrcholu bývalé sjezdovky nad polskými lázněmi Świeradów-Zdrój (MAPA) necelých dvacet minut jízdy autem z Nového Města pod Smrkem. Z centra lázní k atrakci pak vede dobře schůdná modře značená cesta. 
Sky Walk z přístupové cesty. Kdyby fotografie obsahovala zvuk, zdálo by se vám, že jdete k přeplněnému koupališti.Sky Walk je vlastně mladší a sofistikovanější sestra stezky sněžnické. Alespoň technické parametry má obdobné, je vysoká  64,8 m, tedy skoro jako rozhledna v Praze na Petříně. Vrcholová vyhlídková plošina se podle projektové dokumentace nachází  56,6 m nad zemí. Na www.visitskywalk.today/cs je uvedeno dokonce 62 m.
Pozemek kolem atrakce je nepřístupný, takže základy si neprohlédnete. Patrně to je i kvůli bezpečnosti, kdyby shora někomu něco upadlo.Pohled zvenčí na Sky Walk přímo láká provětrat peněženku.K vrcholu vyhlídky pozvolna stoupá klikatící se chodník, naprosto bezproblémový i pro kočárky a invalidní vozíky. Podle projektu je dlouhý 799 m, podle propagačních materiálů dokonce 850 m. Nezkrátíte-li si zpáteční cestu 110 m dlouhým tobogánem, tak procházka oblaky představuje výlet dlouhý víc jak 1,5 km.
Vstupenku si můžete koupit samoobslužně, ale této možnosti málokdo využívá navzdory tomu, že před pokladnou se tvoří fronty.Stavba působí dojmem, že nosné prvky jsou kombinací oceli a dřeva, ale není tomu tak. Celá kostra je ocelová, jen některé její prvky jsou obložené dřevem imitujícím těžké trámy. A ještě jedno číslo je zajímavé. Vyhlídka zabírá pozemek o rozloze 3 414 m2. Pro srovnání, to je zhruba čtvrtina prodejní plochy libereckého hypermarketu Globus.
Jsme uvnitř, dobrodružství začíná!Mám-li Sky Walk srovnat s ostatními vyhlídkami stejného typu, vybudovanými v Česku, tak stezky architekta Fránka jsou obecně sofistikovanější než stezky Stögerovy. Zvláště tato stezka fascinuje svojí propleteností a rafinovanou neuspořádaností. Uvnitř si budete připadat jako v nitru nějakého mimozemského organismu.Nitro mimozemského organismu.Rafinovaný chaos.Na rozdíl od jiných stezek vás sice cestou vzhůru nečekají žádné kvízy, fotopointy ani vyřezávaná zvířata a na vrcholu zatím dokonce chybí informační panely o výhledu. Ale to bohatě vyvažují opravdu zdařilé adrenalinové doplňky, jako je lanová roura z patra do patra, pružná síť ve výšce 62 m a skleněná vyhlídková plošina.
Mezi patry volně zavěšená "lanová roura".Uvnitř "lanové roury".Přitom je zajímavé sledovat, jak málo lidí si pobyt opravdu užívá. Například na nejvýše položené vyhlídkové plošině stojí dav a čeká, až se uvolní místo na skleněném balkónku. Když na návštěvníky ale konečně dojde řada, málokdo se rozhlédne po kraji, podívá se do hloubky pod svýma nohama. Všichni si jen zuřivě pořizují selfíčka, zjišťují, že to napoprvé nevyšlo a fotí se tedy znovu. A dav pomalu roste... Chcete-li si Sky Walk opravdu vychutnat, rezervujte si na prohlídku nejméně hodinu a půl, ale raději dvě hodiny času a v klidu se procházejte a dívejte, je stále co objevovat.
Na vrcholu.Fronta na skleněnou vyhlídku.Je libo si zařádit na pružné síti ve výšce Petřínské rozhledny?Investor se náklady na stavbu nechlubí, ale určitou představu dávají ceny stezek zainvestovaných sdílnějšími Němci. Stezka na Lipně přišla na 60 milionů korun a stezka krkonošská, které je Sky Walk rozměry velmi podobný, na 180 milonů korun.Skleněná vyhlídka v okamžiku střídání lovců selfíček.Pro návštěvníka je ovšem podstatnější, kolik za zážitek zaplatí on. Velmi zjednodušeně řečeno, podobně jako na jiných stezkách. Základní vstupné činí 49 zlotých, což je asi 280 Kč. Děti a senioři nad 99 let (!) platí 39 zlotých. Jízda tobogánem přijde na 10 zlotých, a protože dolní konec tobogánu je v placené zóně, můžete se svézt vícekrát a využít slevu (šest jízd 50 zlotých). Škoda, že není zavedeno rodinné vstupné.
Ano, ta roura je tobogán.Dojezd tobogánu.Ke vstupnému je nutno přidat parkovné, které se ve městě pohybuje kolem 20 až 30 zlotých. Na Facebooku Sky Walk je sice k dispozici mapka parkovišť, která jsou údajně zdarma, ale má osobní zkušenost je jiná. Hlavně v turisty obleženém městě je obtížné vůbec nějak zaparkovat.
Vzhůru k nebesům.Sky Walk je otevřen denně od deseti do dvaceti hodin, přičemž vstup se zavírá v devatenáct hodin. Stavba je opatřena osvětlením pro noční procházky, takže v tomto ohledu je, zvláště teď v létě, zavíračka ve 20:00 nesmyslně brzká. Možná kvůli obavě z rušení nočního klidu, protože Sky Walk vydává zvláštní zvuk, nejvíce asi podobný koupališti nebo plaveckému stadionu. To halasící návštěvníci způsobují, že atrakce je slyšet skoro dříve, než ji cestou k ní uvidíte.
Stavba působí dojmem kombinované konstrukce. Ve skutečnosti je vše z oceli, která je na některých místech obložená dřevem.Sky Walk má velmi rozlehlé infocentrum, kde získáte nejen suvenýry, ale i turistické razítko. Samozřejmostí jsou toalety. Z hlediska podnikatelského je trochu překvapující, že atrakce nemá vlastní restauraci (nebo zatím nefunguje). Občerstvení se nachází venku, nicméně lepší je vrátit se zpět do města a na kolonádě navštívit jednu z mnoha kaváren. Anebo si v nějaké restauraci dejte vyhlášeného pstruha. Ceny jsou přiměřené a v této části Polska jde téměř o národní pokrm.
Ještě jeden pohled, tentokrát shora dolů.Text a foto Mad