Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kam za výhledem na Trosky? Na Čechovu vyhlídku nedaleko Rovenska 

10. 11. 2023 | 10:39

Odkud jsou možná nejhezčí výhledy na panorama hradu Trosky? Pomyslnou hitparádu by dost možná mohla vést Čechova vyhlídka v Boreckých skalách. Nalézá se nedaleko Rovenska pod Troskami.

Vyhlídka
Foto: LK

„Podzim definitivně převzal vládu nad krajinou, takže si ještě chvíli užijeme nádherně zbarvených listů stromů. A právě v Českém ráji jsou výhledy v tuto dobu skutečným zážitkem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

K vyhlídce vede cesta po modré turistické značce z Borku pod Troskami do Rovenska. Po výstupu k vrcholu výšiny Bor, který se nalézá v nadmořské výšce 360 metrů, se otevře ze skalnaté terasy Boreckých skal nádherný výhled do kraje s panoramatem hradu Trosky. Nechybí lavička, na které lze posedět a pokochat se nádherným výhledem.

Vyhlídka nese jméno po slavném českém spisovateli, novináři a nadšeném cestovateli Svatopluku Čechovi, který v roce 1891 pobýval v Rovensku pod Troskami. Měl tehdy dlouhodobě pronajatý pokoj v hostinci U České koruny; ten byl v sedmdesátých letech minulého století zbořen a na jeho místě stojí rovenské nákupní středisko.

Rád se toulal po okolní přírodě, která mu velmi učarovala a inspirovala ho – nejčastěji vycházel na procházky do Boreckých skal, kde se kochal vyhlídkou na hrad Trosky. Rovenští si Svatopluka Čecha velmi považovali: v parku na jeho počest v roce 1913 vztyčili bustu a vyhlídku v Boreckých skalách pojmenovali jeho jménem.

LK/Jan Mikulička