Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šesté setkání vícerčat se koná v  Milovicích, kde jsou domovem jediná česká, letos šestiletá  paterčata

03. 08. 2019 | 18:00

Pokud se narodí dvě, tři nebo dokonce více miminek najednou, bývá to často považováno za zázrak.  Kde jinde by se tedy mělo konat setkání vícerčat než v parku plném zázraků, který nese příznačné jméno Mirakulum. Ostatně přijďte se v sobotu 24. srpna do Milovic (na trase Liberec - Lysá n.L. - Praha) podívat.

trojčata
ilustrační foto

Dvojčata u nás přicházejí na svět poměrně často – v roce 2017 se tak stalo 1584x. V roce 2016 se dvojčata narodila v 1667 případech a trojčata v deseti. Od roku 1950 se v České republice narodila více než tisícovka trojčat, jedenadvacetkrát to byla čtyřčata a jednou dokonce paterčata, jimž je letos už šest let. „Naše milovická paterčata jsou každoročně čestnými účastníky setkání vícerčat,“ připomíná Jiří Antoš, majitel Mirakula, že jediná česká paterčata žijí právě v Milovicích.

Setkání se předposlední sobotu v srpnu koná pravidelně už od roku 2014. „Za těch šest let se stalo nesmírně populární. Už od jara se účastníci minulých setkání dotazují na termín,“ říká Jiří Antoš. Ostatně o popularitě milovického setkání svědčí fakt, že je spojeno s celou řadou rekordů. V roce 2017 tu vytvořili nejdelší mašinku z vícerčat, do níž se zapojilo 167 lidí. „Jsme také držitelem rekordu Nejvíce trojčat na jednom místě. V srpnu 2016 se zde sešlo šestero trojčat, celkem tedy 18 dětí pocházejících z trojčat,“ uvádí Antoš a připomíná rekord z loňského roku: „Vytvořili jsme lidskou duhu, ve které bylo 240 dvojčat, trojčat a vícerčat v barevných tričkách. Děti do jednoho roku měly trička červená, děti od jednoho do dvou let oranžová, ta mezi druhým a třetím rokem žlutá, tří až pětiletí se oblékli do zelené, šesti až osmiletí do modré a všichni starší do fialové.“

Ačkoli je Mirakulum určeno hlavně dětem, rádi tu v sobotu 24. srpna přivítají všechny generace od měsíčních miminek po dámy a pány ve zralém věku. „Zvláště bych chtěl pozvat rodiny s více dvojčaty – podle statistik u nás takové existují – a pak více generací z jedné rodiny, třeba takové, kde babička pochází z dvojčat a její vnučky či vnukové se také narodili v páru,“ uvádí Antoš a dodává: „Doufáme, že se setkání opět zúčastní i dvojčata z USA a Indie jako v minulých ročnících.“

Akce bude zahájena ve 12 hodin. Vícerčata, která se předem zaregistrují, budou mít vstup do parku zdarma. Dva členové jejich doprovodu pak zaplatí za celý den každý jen 140 korun. Registrovat se můžete už nyní na e-mailu skoly@mirakulum.cz.

TZ