Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výletní tip podle starostky. Díl čtvrtý, Jitka Volfová vás zve na návštěvu svých oblíbených méně známých zajímavostí České Lípy

27. 06. 2022 | 0:00

Města Libereckého kraje mají vesměs bohatou historii. Bez přehánění lze napsat, že ke každému většímu sídlu přiřadí pár obecně zajímavých dominant i školák. Všude se ale najdou zákoutí méně známá, méně propagovaná, a přesto nad míru pozoruhodná. Abychom je zviditelnili, vznikl náš cyklus tipů na výlety podle starostů. Protože kdo by měl znát své město lépe než starosta, nebo v tomto případě starostka?

Singltrek Česká Lípa
Singltrek Česká Lípa

Česká Lípa nabízí tolik atrakcí, že je za den snad ani nelze všechny absolvovat. Je tu například čerstvě zrekonstruované Vlastivědné muzeum a galerie s novými expozicemi, vodní hrad Lipý nebo Centrum textilního tisku s digitalizovaným archivem šablon. Zapomenout bychom neměli ani na řadu architektonicky cenných budov. Když k tomu připočtu nabídku výletů po okolí atraktivní zejména pro cyklisty, máte dobrý důvod se v České Lípě pár dní zdržet. Ostatně, výletními tipy začíná i text, který pro náš seriál napsala starostka Jitka Volfová.


1. Singltrek Česká Lípa

Od malička jsem sportovec tělem a duší. V posledních dnech sice na relax není příliš času, ale pokud je, sednu s manželem na kolo nebo se vydáme na pěší výlet do přírody. Proto mým prvním tipem je cyklo-pěší výlet pod kopec Špičák. Zde totiž najdeme jednosměrnou singltrek stezku, která je určena pro rekreační terénní cyklisty, děti i dospělé.Singltrek Česká Lípa.Délka stezky je 2,75 km, šířka 80-120 cm, výškové převýšení 30 metrů na délce 1,5 km. Českolipská singltreková stezka je citlivě zasazená do přírody a pro jezdce zábavná od začátku až do konce. Navíc se nedávno poblíž singltreku usídlili oblíbení dubánci, jimž společnost v tomto ročním období dělají jarní víly. Ze singltreku se navíc můžete vydat i na naučnou stezku Špičák, která je nedaleko.
Naučná stezka Špičák.Stezka je dlouhá 1, 5 kilometru a můžete ji zdolat pěšky nebo na kole. Z obou, tj. ze singltreku i z naučné stezky, mohou cyklisté pokračovat na cyklotrase Písečná. Ta je součástí cyklotrasy 3053, která výletníky zavede do nedaleké obce Písečná a odtud třeba až do obce Svojkov. Zde mohou poznat místní skalní kapli, křížovou cestu nebo skalní vyhlídky, v teplých dnech může být cílem koupaliště nebo skalní hrad ve Sloupu v Čechách.


2. Naučná stezka Žizníkovský rybník

Mám to štěstí, že mám dvě krásná, zdravá vnoučata, se kterými často vymýšlíme výlety po okolí. Jedním z našich oblíbených míst je Naučná stezka Žizníkovský rybník. Najdete ji v obci Žizníkov, která těsně sousedí s jihozápadním okrajem České Lípy.Žizníkovský rybník.Rybník je domovem desítek druhů rostlin a živočichů, hnízdí zde např. labutě nebo lysky černé. Na naučných tabulích se návštěvníci dozví informace o místní fauně a flóře. Trasa je nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi i cyklisty.


3. Česká Lípa židovská

Myslím, že žádné město by nemělo zapomínat na svoji historii, naopak se z ní poučit a snažit se, aby se ty temné části našich dějin už nikdy neopakovaly. Proto dalším mým tipem na netradiční procházku Českou Lípou je trasa, která vás provede minulostí českolipských židů. V dlažbě chodníků ulic České Lípy je zasazeno čtrnáct pamětních destiček. Jsou v místech, kde v minulosti žili židovští občané města.Českolipské Kameny zmizelých.V dlažbě chodníků v ulicích České Lípy totiž najdete čtrnáct pamětních destiček umístěných v místech, kde v minulosti žili židovští občané města. Jejich životy v České Lípě byly násilně ukončeny deportacemi do různých koncentračních táborů během druhé světové války.Villa Hrdlička v Děčínské ulici.Během procházky určitě nesmíte minout dům, který nyní nese název Villa Hrdlička, najdete ho v Děčínské ulici poblíž budovy okresního soudu. Villa Hrdlička je nádherná, citlivě zrekonstruovaná secesní vila, kterou kolem roku 1898 postavila rodina Altschulů. V roce 1940 byla vila jako židovský majetek zkonfiskována a po roce 1945 zabavena jako majetek německý. Do roku 1989 sloužila jako Dům pionýrů a také jako spořitelna. Slávu vile vrátila rozsáhlá rekonstrukce, která se uskutečnila v letech 2008-2011. Nyní se ve vile konají slavnostní události města, přednášky, koncerty, svatební obřady a další společenské a kulturní akce.


4. Městský park

Jako rodák, který nikdy Českou Lípu neopustil, mám své rodné město neobyčejně ráda, a to každý jeho kout. Zvláštní, vřelý vztah však mám k Městskému parku, který se nachází v samém srdci České Lípy. Je to místo, kde je klid, každý si zde může najít svůj kout, posadit se na lavičku a v klidu rozmýšlet o životě. Rozsáhlý Městský park byl založen v roce 1875 okrašlovacím spolkem města. Spodní část je pojata jako anglický park s řadou okrasných prvků, kvetoucích keřů, zajímavých stromů. Horní část parku přechází v les.Hudební altán v Městském parku.V roce 1882 byl v parku postaven Hudební altán, který i v současnosti ožívá při kulturních akcích zde konaných. Regionální geologickou zajímavostí jsou Císařské sloupy postavené v parku v roce 1879, které zahrnují více než padesát ukázek kamenů z různých kopců a nalezišť zdejšího okolí. V parku rovněž najdete nejmladší českolipský kostel Mistra Jana Husa, který byl postaven v letech 1927-1928 podle návrhu českolipského architekta Richarda Broscheho.

Jitka Volfová, starostka České Lípy.Věřím, že alespoň některý z mých tipů vyzkoušíte. Pokud byste chtěli další zajímavé informace a tipy na výlety v České Lípě i okolí, neváhejte se obrátit na naše báječné informační centrum na náměstí T.G.M. Otevřeno je každý všední den od 8:30 do 17:00 a v sobotu od 9 do 12:00.

Za spolupráci děkujeme starostce České Lípy Jitce Volfové, fotografie dodal MU Česká Lípa