Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výletní tip podle starosty. Díl třetí, David Hlaváč vás zve na návštěvu svých oblíbených méně známých zajímavostí Jilemnice

05. 05. 2022 | 0:00

Města Libereckého kraje mají vesměs bohatou historii. Bez přehánění lze napsat, že ke každému většímu sídlu přiřadí pár obecně zajímavých dominant i školák. Všude se ale najdou zákoutí méně známá, méně propagovaná, a přesto nad míru pozoruhodná. Abychom je zviditelnili, vznikl náš cyklus tipů na výlety podle starostů. Protože kdo by měl znát své město lépe než starosta?

V areálu Hraběnky lze sportovat i v noci (Foto poskytl Všesportovní areál Hraběnka)
V areálu Hraběnky lze sportovat i v noci (Foto poskytl Všesportovní areál Hraběnka)

Jako prvního jsme oslovili starostu Josefa Šimka a navštívili jeho město Lomnici nad Popelkou. Pak přišel na řadu Frýdlant. Na jeho méně známá místa nás pozval starosta Jiří Stodůlka. Tentokrát zavítáme do Jilemnice, města sportu. Například ze zimních olympijských her 2014 Česká republika přivezla 8 medailí, z toho dvě získali odchovanci jilemnického biatlonového klubu.Při objevování Jilemnice se dobře dívejte kolem sebe, najdete mnoho zajímavých detailů.Z hlediska turistického je město proslulé především Zvědavou uličkou, městskou památkovou zónou jako takovou a Krkonošským muzeem sídlícím v zámku. Jilemnický starosta David Hlaváč pro vás má tři plus jeden tip méně známý, ryze osobní a také tak trochu sportovní.


1/ Cestou Jana Buchara na rozhlednu ŽalýCesta Jana Buchara nabízí úchvatné pohledy na panorama Krkonoš.

Hned první tip zve na výlet mimo město, ale překvapivě ne tak úplně. Kamenná rozhledna na vrcholu kopce Žalý, postavená hrabětem Harrachem, stojí na pozemku města a Jilemnice ji též opravila. Druhým důvodem je, že pan starosta chodí ve stopách Jana Buchara rád.Na cestě Jana Buchara.Jedenáctikilometrovou cestu, směřující převážně vzhůru do hor, popisuje jednoduše: „Za výchozí bod si můžete zvolit například jilemnické náměstí a cestou objevovat architektonicky zajímavé budovy. Pak projdete Hrabačovem podél Jizerky a z Dolních Štěpanic se po hřebenu v potu tváře dostanete do Horních Štěpanic, které se vám odmění zaslouženou vyhlídkou na Kotel. O něco výše si na Benecku u centrálního parkoviště tento pohled vychutnáte znova. Pak pokračujte na Žalý, kde můžete z rozhledny obdivovat panorama Krkonoš, ale i kraje pod Krkonošemi.“Rodný domeček Bohumila Hanče.Inu, já k tomuto tipu dodávám, že cestou byste si hned na okraji Jilemnice neměli nechat ujít rodný domeček Bohumila Hanče, jehož charakter a osobnost letos připomněl film Poslední závod. Nad domečkem je také pozoruhodná malá zvonička. A než v Dolních Štěpanicích odbočíte prudce do hor, můžete navštívit tamější Krkonošské muzeum motocyklů. Pozor, návštěvu je třeba domluvit, viz krakonosovomotomuzeum.wbs.cz.Krkonošské muzeum motocyklů v Dolních Štěpanicích.


2/ Naučná stezka Jilemnicí 

Zařazení tohoto tipu starosta Hlaváč vysvětluje slovy: „Naučná stezka obsahuje nejen místa notoricky známá, ale právě i krásná místa, která ve vašich tipech hledáte a která často projíždím na kole, procházím, probíhám. Za vyzdvihnutí stojí například vyhlídka na Kozinci a kaple sv. Isidora."Krkonoše z vyhlídky Na Kozinci.Cíl prvního tipu Žalý z vyhlídky Na Kozinci.Vyhlídka na Kozinci nabízí pohled na Krkonoše a na hřeben s rozhlednou na vrcholu Žalý, který je cílem tipu číslo jedna. Pozor, skála pod vyhlídkou spadá asi dvacet metrů kolmo dolů na volnočasové hřiště. Pod vyhlídkou je restaurace, od které je pro změnu pěkný výhled na Jilemnici.Uprostřed cesty ke kapli sv. Isidora teče potok pramenící pod kaplí.Barokní kaple sv. Isidora byla pravděpodobně postavena roku 1719 nad vydatným pramenem, který od sedmnáctého století napájel městský vodovod a zámecký areál. Jeho provoz byl ukončen až v sedmdesátých letech století dvacátého. Kapli kdysi obklopovaly čtyři lípy. Dnes ji střeží dva úctyhodně veliké jasany ztepilé.Kaple sv. Isidora.Ke kapli se váže pověst o zázračném uzdravení poloslepého tovaryše Josefa, kterému se zde zjevila Panna Marie a poradila mu omývat oči vodou z pramene a léčit je odvarem ze zde rostoucího světlíku lékařského. I proto se zde sloužily v poslední době opět obnovené poutní mše.


3/ Městský hřbitov plus starý hřbitov

Jilemnice mívala více pohřebišť situovaných ke kostelům. Hřbitov, který funguje dnes, je nahradil až roku 1810 a tehdy byl umístěn na okraji Jilemnice. Dnes se dá říci, že lokalita nad Zvědavou uličkou je nedaleko centra města. Zajímavostí je, že hřbitov původně ohraničovaly hustě vysazené smrky. Teprve poté, co jednou začaly hořet od svíček, byl hřbitov opatřen kamennou zdí.Hrob Jáchyma Metelky, váženého občana Jilemnice, proslaveného nejen mechanickým betlémem.Dnes jde vlastně o čtyři propojené hřbitovy, katolický, dětský, evangelický a urnový háj. Evangelický hřbitov byl založen roku 1863 a urnový háj vznikl až ve 20. století, konkrétně roku 1929. Pro hledače stop po slavných osobnostech hřbitov opravdu slibuje bohatou kořist. Opravdoví nadšenci zde najdou místa posledního odpočinku velmi významných osobností, jejichž jména dnes bohužel znají jen lidé zaobírající se příslušnou oblastí vědy, kultury, nebo společenského a politického života severu.Zde odpočívá Bohumil Hanč.Ale na své si přijde i široká veřejnost. Je zde totiž uloženo i překvapivě mnoho osobností, jejichž jména jsou obecně známá. Namátkou to je například lyžař Bohumil Hanč, spisovatelé Jaroslav Havlíček a Jan Weiss a Jáchym Metelka, renesanční člověk a autor jednoho z nejslavnějších mechanických betlémů dynastie Metelků.Hrob Jana Buchara, zakladatele české turistiky po Krkonoších, po kterém je nazvaná Bucharova cesta.Opravdovou perličkou je nedávno pietně upravené nejstarší jilemnické pohřebiště, které se nacházelo při již neexistujícím kostele sv. Kříže, doloženém už v polovině 16. století. Staré náhrobky, zakomponované do betonové zdi, najdete nad zbrusu novým kruhovým objezdem u stadionu (na příjezdu od Kruhu nebo Mříčné).Náhrobky zasazené do betonové zdi, připomínka starého hřbitova.


4/ Všesportovní areál Hraběnka

Jako bonus na závěr přidává starosta David Hlaváč tip na Všesportovní areál Hraběnka, který je součástí Sportovního centra Jilemnice. Celoročně nabízí opravdu široké spektrum nejrůznějších aktivit nejen pro sportovní kluby a sportovní gymnázium, ale i pro širokou veřejnost. Lyžařské a běžecké tratě na Hraběnce začaly vznikat již v roce 1945 a do současného stavu byly přebudovány v letech 1960 – 1965.Hraběnka funguje nejen celoročně, ale i v noci. (Foto poskytl Všesportovní areál Hraběnka)Asfaltová dráha pro kolečkové lyže byla spolu s obslužnou budovou slavnostně otevřena v roce 1976. Pak byl další rozvoj Hraběnky na dlouhá léta přerušen. Snahy o obnovu areálu a jeho revitalizaci začaly v roce 2002, ale nakonec realizovaná studie pochází až z roku 2013. Nově má areál rozšířené asfaltové trasy, provozní budovou, střelnicí, parkoviště, běžecký testovací okruh, přírodní posilovnu a osvětlení základního okruhu.V areálu je živo po celý rok. (Foto poskytl Všesportovní areál Hraběnka)Text a foto Mad, kromě fotografií poskytnutých Všesportovním areálem Hraběnka