Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

2. KOLO iQVÝZVY: Loni měly děti za úkol ztvárnit molekulu vody, postavit most či postavit raketu 

15. 10. 2021 | 11:15

Výzva pro všechny kreativní a tvořivé badatele startuje svůj druhý ročník. Liberecká iQLANDIA vyhlásila další ročník iQVÝZVY, soutěže pro děti do 15 let. Cílem iQVÝZVY je nejen podporovat děti v tvoření, bádání, ale také ukázat, že fyzika, chemie nebo matematika nejsou jen v učebnicích, ale všude kolem nás.

Jakub a Stepan Koupilovi vitezove iQVYZVY 2021
Foto: iQLANDIA

Soutěž iQVÝZVA dává možnost rodičům i učitelům alternativu, jak zabavit děti a ještě jim umožnit soutěžit o zajímavé ceny. Volně navazuje na tradici soutěže Veselý stroj. Stejně jako vše kolem nás, se i tato soutěž postupně přesunula do online prostředí. V době distanční výuky pomáhala rodičům i pedagogům. „Loňský ročník iQVÝZVY nám ukázal velké výhody nového on-line formátu soutěže. Přestože jsme kvůli pandemii COVID-19 nemohli pořádat k iQVÝZVĚ plánované workshopy, byla i tak účast v řádu stovek dětí z celé ČR, což nás velmi potěšilo,“ říká Jiří Vojtěch, manažer projektu iQVÝZVA.

V loňském roce měly děti za úkol ztvárnit molekulu vody, postavit most, natočit video na téma řetězová reakce nebo postavit raketu. Úkoly se děti dozvídají pro každé kolo. Zadáním prvního kola letošní iQVÝZVY je vyrobit kouzelnickou hůlku. Na všechny vítěze opět čeká spousta skvělých a hodnotných cen. Pro hlavního vítěze je letos jako hlavní cena připraven iPhone.

Ačkoli byl loňský rok poznamenán nepříznivou pandemickou situací, celkově se výzvy zúčastnilo bezmála 500 účastníků z celé ČR. Absolutními vítězi se stali bratři Jakub a Štěpán Koupilovi, kteří natočili 20s dlouhou propracovanou řetězovou reakci.

Děti se mohou zúčastnit jednotlivě nebo v až čtyřčlenných týmech. K možnosti výhry a účasti ve finále stačí soutěžit jen v jednom soutěžním kole, a to nejpozději do 11. dubna, kdy končí čtvrté kolo soutěže. Děti úkoly zpracují doma, zdokumentují je a nahrají na web, kde naleznou i pravidla soutěže včetně všech termínů a cen, které mohou vyhrát. Autoři nejlepších prací v každém kole postoupí do velkého finále, které se uskuteční 20. května v iQLANDII.

O iQLANDII:

IQLANDIA o.p.s. je liberecké science centrum, které již sedmým rokem ve svých 11 expozicích s více jak 400 interaktivními exponáty a iQPLANETÁRIEM ukazuje návštěvníkům, že věda může být i zábava. Kromě science centra, iQLANDIA provozuje naproti přes ulici také iQPARK, který je vhodný pro mladší děti, a moderní dílnu iQFABLAB.

TZ iQLANDIA/Veronika SLAVÍKOVÁ