Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Během března, měsíce čtenářů, může veřejnost vyrazit s baterkou do knihovny a během Noci s Andersenem v ní i přespat

25. 02. 2020 | 5:05

Letos již po jedenácté vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků  (SKIP) ČR celostátní kampaň na podporu čtenářství a knihoven nazvanou Březen – měsíc čtenářů (BMČ). Cílem tohoto společného projektu českých knihoven je oslovit co nejširší veřejnost a ukázat, co vše mohou knihovny svým návštěvníkům nabídnout.

Krajská vědecká knihovna v Liberci se jako každoročně spolu s dalšími velkými i malými knihovnami v celé zemi k této akci připojuje a nabízí svým čtenářům a návštěvníkům a dalším zájemcům z řad veřejnosti celou řadu zajímavých akcí a pořadů.

Protože si v tomto roce připomínáme 350. výročí úmrtí učitele národů Jana Amose Komenského, budou některé z projektů a akcí letošního ročníku BMČ tematicky zaměřené na vzdělávání. „Program knihovny k BMČ zahájíme 5. března, kdy nabízíme rovnou dva zajímavé pořady: v 18 hod. v tradičním hudebním cyklu Letem světem populární hudby si Jan Prchal pro nás připravil hudební ukázky na téma Hudba pro čtenáře, budeme se tedy věnovat písním plně inspirovaným literaturou. O půlhodinu později, v 18.30 hod. uvedeme ve velkém sále brněnské Divadlo MALÉhRY s představením Čtení ke kafi. Ve scénickém čtení fejetonů „ke kafi” z rukopisů Daniely Zbytovské vystoupí také známá herečka Barbora Seidlová,“ říká ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

První březnovou sobotu 7. 3. v 10 hod. opět chystáme dopolední pohádkové představení pro nejmenší. Divadlo na kliku společnosti Motyčkovic klika z Liberce uvede pohádku Jak přišlo jaro.

Pro děti dále připravujeme večerní akci S baterkou do knihovny, která se uskuteční 17. března, nebo tradiční přespávání v Knihovně pro děti a mládež s názvem Noc s Andersenem poslední pátek v měsíci, tedy 27. března.

Kromě těchto tradičních akcí chystáme ve spolupráci se společností iQLANDIA novinku – sérii workshopů pro celou rodinu nazvaných Veselý stroj zachraňuje přírodu. Jde o tvůrčí dílny pro děti od 3 do 15 let v doprovodu rodičů či prarodičů, které se budou konat vždy ve středu od 16 hod. v termínech 4., 11., 18. a 25. března.

Komenského výročí mimo jiné připomene další ročník renomované konference Současnost literatury pro děti a mládež, která proběhne 18.–19. března v budově knihovny a letos se zaměří na téma poezie.

Dále se můžete těšit na burzu knih a časopisů v úterý 24. března od 14 do 17 hod. nebo oblíbené Rande naslepo, které bude ve Všeobecné knihovně a v Knihovně pro děti a mládež probíhat od 17. do 21. 3. V Hudební knihovně však na Vás neprůhledně zabalené balíčky se zvukovými nosiči budou čekat po celý měsíc březen.

Čtenáři, kteří nás sledují na sociálních sítích, se v měsíci březnu mohou zapojit také do naší facebookové soutěže.

Kompletní informace k programu Března – měsíce čtenářů budou k dispozici na webových stránkách knihovny www.kvkli.cz.

******************

Každoročně také v Březnu – měsíci čtenářů vyhlašuje SKIP ČR soutěž Čtenář roku, která cílí vždy na konkrétní čtenářskou skupinu. Vzhledem k výročí J. A. Komenského hledáme letos Čtenáře roku – učitele. Tedy pedagoga, který svým přístupem, vlastním zanícením a dobrou spoluprací s knihovnami aktivně podněcuje a vede své žáky ke čtení a lásce ke knize. Do soutěže mohou své kandidáty nominovat jak knihovníci, tak přímo žáci.

Všichni dětští čtenáři mohou už od února nominovat svého oblíbeného učitele, který je přivedl k četbě a sám je aktivním čtenářem, v Knihovně pro děti a mládež a na pobočkách.

17. března vyhodnotíme nejlepšího čtenáře – učitele našeho města. Krajského Čtenáře roku, který postoupí do celostátního kola, vyhlásíme a oceníme při slavnostním setkání v liberecké knihovně v pondělí 23. března. Tímto aktem zároveň oslavíme blížící se Den učitelů. Celosvětově se slaví den učitelů až 5. října, ale v České republice připadá tento den na 28. březen, kdy si připomínáme výročí narození Jana Ámose Komenského (28. 3. 1592).

Vítěz letošního ročníku soutěže Čtenář roku bude jako každoročně vyhlášen na předávání výročních knižních cen Magnesia Litera. 

TZ KVK/Kateřina Šidlofová