Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bláznivou komedii Kena Ludwiga z operního světa Lend me a tenor uvede liberecké divadlo po 20 letech jako muzikál

17. 12. 2021 | 12:19

Liberecké divadlo F. X. Šaldy se po 20 letech vrátí k bláznivé komedii Kena Ludwiga z operního světa Lend me a tenor. Tentokrát ale nepůjde o klasické činoherní představení, ale muzikál. Poprvé ho pod názvem Hledá se tenor uvede tuto sobotu.

tenor2
Foto: Artur Irma

"Je to výborná situační komedie," řekl dnes novinářům režisér představení a sám dlouholetý herec a zpěvák Oldřich Kříž. Muzikální verzi zkomponoval Brad Caroll na libreto a texty písní Petera Shama podle původní Ludwigovy hry. Ta měla v libereckém divadle premiéru v roce 2001 a poté měla 30 repríz. "Tento muzikál je neobvyklým propojením operního a čistě muzikálového interpretačního přístupu, a to dokonce i v rámci jedné role, jako například Maxe nebo Diany. To samozřejmě vyžaduje zkušené pěvce, kteří jsou schopni během velmi krátké doby, často i během jedné písně, kombinovat oba tyto přístupy," uvedl dirigent Jiří Petrdlík, který měl na starost hudební nastudování.

Foto: Artur IrmaDěj muzikálu diváky přenese do roku 1934, kdy se v operním domě v americkém Clevelandu chystá velkolepé představení Verdiho Otella. V hlavní roli má účinkovat světově uznávaný tenor Tito Merelli. Představení je beznadějně vyprodáno a příslib tučného zisku má finančně zachránit nejen divadlo, ale především krk ředitele Saunderse. Il Stupendo, jak je Merelli v operním světě fanoušky nazýván, však po příjezdu řeší své problémy a velmi brzy začne být jasné, že nebude schopen večer vystoupit. Ředitel tak začne hledat záskok.

Foto: Artur IrmaV rolí ředitele Saunderse se představí činoherní herec Martin Polách, pěvecky i herecky náročnou postavu asistenta Maxe ztvární dvojnásobný držitel ceny Thálie v kategorii muzikál Jan Kříž v alternaci s Lukášem Randákem. Podle Jana Kříže se představení odehrává ve velkém tempu. "Za normálních okolností u dvéřových komedií je to takové, že to nastartuje a postupně to nabírá na tempu a jde to až do takového zběsilého tempa, ale u té muzikálové verze je záludnost, že ono to hudebně už začíná v obrovském tempu," řekl.

Foto: Artur IrmaPostavu Tita Merelliho bude představovat Titusz Tóbisz, původem maďarský operní tenor působící převážně na Slovensku. "První věta, co mě napadla, byla, že když Maďar ze Slovenska přijde hostovat do Česka, kde hraje Itala, který hostuje v Americe, tak z toho nic špatného nemůže vzejít," řekl dnes novinářům Tóbisz. Doufá, že vytvořili takový malý komediální klenot v této dost pochmurné době. Titovu manželku bude hrát muzikálová herečka Marie Křížová. Virtuozní roli ambiciózní operní pěvkyně Diany nastudovala Liana Sass a v roli Maggie se představí Nikola Ďuricová.

Foto: Artur IrmaAutorem scény je výtvarník Daniel Dvořák a kostýmy navrhl Roman Šolc. Podle režiséra chtěli, aby scéna i kostýmy od úvodní scény připomínaly 30. léta minulého století. "Ve chvíli, kdy se to otevře, tak budete mít pocit, že jste se vrátili o 100 let zpátky," dodal.

Foto: Artur Irmačtk