Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Botanická zahrada v Liberci měla loni nejvyšší návštěvnost od roku 2010. Přišlo bezmála 70 tisíc lidí

05. 01. 2024 | 8:04

Botanická zahrada v Liberci měla loni nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let. Navštívilo ji 69.807 lidí, což je o 7302 více než v roce 2022. ČTK o tom informoval ředitel zahrady Václav Lenk. "Jsme spokojení, takovou návštěvnost jsme dlouho neměli," řekl. Naposledy byla vyšší v roce 2010, kdy do nejstarší botanické zahrady v zemi přišlo přes 72.000 lidí.

botanická1
archivní foto

K vyššímu loňskému zájmu podle Lenka přispělo, že se dařilo zahradu více propagovat v médiích a aktivnější byla i na sociálních sítích. Novinkou také bylo, že začala vstupenky prodávat i on-line. "Stále ale platí, že nejvíc se jich prodá na pokladě, kolem 80 procent," uvedl ředitel zahrady.

V závěru loňského roku zahrada také testovala první edukační programy pro mateřské a základní školy, kterých se zúčastnilo mezi 400 až 500 dětí. Ohlasy byly podle Lenka kladné, a tak v nich budou pokračovat i letos. "Na školách jsou rádi, že něco takového máme," dodal.

Liberecká botanická zahrada je v areálu v Purkynově ulici od roku 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Patří k nim například pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy v Česku našel.

čtk