Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bovera Liberci pod stromek nadělí historický autobus Praga RND. Bývalá pojízdná zubní ambulance je patrně jediným dochovaným exemplářem na světě

23. 12. 2022 | 7:20

Spolek Boveraclub v úterý 27.12.2022 ve 13:00 představí v expozici veřejné dopravy Technického muzea Liberec nový exponát. Pod stromeček si tak nadělí dárek v podobě špičkově renovovaného historického autobusu Praga RND vyrobeného v roce 1947.

Praga RND 2022-12-22
Zachránci unikátníh kusu. Pojí je zájem o renovci starých dopravních prostředků. Foto: Bovera

Vůz připomíná provoz pravděpodobně jediného vozu Praga RND u DP Liberec v letech 1949 až 1960. Tento konkrétní vůz (v atipickém dvoudvéřovém provedení) je ve stavu před plánovanou renovací. Vyroben byl v roce 1947. Vůz pohání čtyřválcový vznětový motor o objemu 4500 cm3 a výkonu 44 kW.

Historie autobusu není přesně známa. Vzhledem k tomu, že je dvoudvéřový a také podle některých dochovaných detailů, byl s největší pravděpodobností vyroben jako zubní ambulance. Později byl však interiér změněn na přepravu cestujících a nakonec vystřídal i několik majitelů. Bohužel ve velkém technického průkazu je první majitel uveden až ten ze sedmdesátých let.

www.boveraclub.com

Fandové si autobus pořídili v roce 2016 od spolku Zubrnická muzeální železnice a rozsáhlou renovaci zvládli díky Programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, v rámci projektu Historie průmyslu v Sasku a Čechách, na kterém spolupracovali zejména s leadpartnerem Strassenbahnfreunde Chemnitz e.V. (tramvajové muzeum v Chemnitz).

Autobus byl jako zakázka renovován ve firmě Zliner s.r.o., nicméně dobrovolníci museli připravit dokumentaci a řadu náhradních dílů. Díky projektu si Boveraclub ve svých prostorách v muzeu navíc vybudoval zázemí pro uložení svého rozsáhlého archivu včetně pracoviště pro skenování dokumentů, fotografií, negativů a pozitivů. V Chemnitz bylo na začátku prosince představeno pojízdné muzeum ve vyřazeném a opraveném nízkopodlažním autobuse. Společným projektem podpořené, tak zvané „Buseum“, pak zavítá v příštím roce i do Liberce.

Renovovaný autobus Praga RND je ve svém dvoudvéřovém uspořádání jediný dochovaný exemplář na světě, přičemž s největší pravděpodobností byl vyroben jako pojízdná zubařská ambulance.

V padesátých letech byl interiér přestavěn pro přepravu běžných cestujících a následně změnil několikrát své majitele. Výsledkem renovace je opět autobus pro přepravu cestujících, který svým vzhledem připomíná provedení, v jakém se objevoval na příměstských linkách u poválečných dopravců ČSD nebo ČSAD. Nicméně kromě dvou dveří i řada dochovaných prvků připomíná jeho původní účel.

Renovace stála spolek přes 3,5 milionu korun, dotace z evropských fondů tuto částku pokryla ve výši 85%. S předfinancování projektu pomohlo i Statutární město Liberec. Autobus bude trvalou součástí expozice v Technickém muzeu Liberec a příležitostně bude používán i ke zvláštním jízdám. První provozní nasazení zřejmě absolvuje u příležitosti tradiční Muzejní noci pod Ještědem v květnu 2023. Pochlubíme se s ním ale například i v jeho původním působišti, v Zubrnicích, a samozřejmě i v partnerském tramvajovém muzeu v Chemnitz.

TZ/Tomáš Krebs, Boveraclub, z.s.