Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budovu Skloexportu Liberecký kraj od státu nepřevezme, podmínky byly nepřijatelné

09. 08. 2022 | 16:03

Liberecký kraj nepřevezme léta prázdnou budovu Skloexportu v Liberci. Zchátralý areál chtěl původně upravit pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny, podmínky státu, který budovu vlastní, byly ale nepřijatelné. Krajští radní se proto dnes rozhodli od záměru upustit. Po jednání radních to novinářům řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Aktuálně podle něj kraj budovu pro uprchlíky nepotřebuje, k dispozici má zhruba 1500 volných míst, nikdo teď ale podle Půty neví, co bude v zimě.

"Jednání o bezplatné výpůjčce s následnou možností daru budovy bývalého Skloexportu byla zdlouhavá, začala již v březnu letošního roku a do konce července jsme nedošli k žádnému závěru. Navíc ministerstvo financí stanovovalo kraji omezující podmínky, jako je například zákaz zcizení a zatížení majetku po dobu 20 let nebo povinnost poskytovat majetek k užívání fyzickým osobám bezúplatně," doplnil Půta. Navíc podle něj kraj nemůže investovat do majetku, který mu nepatří. "Podmínky výpůjčky neřešily ani možnost použít na úpravy dotace," dodal.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, využití pro ni ale nemá a nepodařilo se pro ni najít ani kupce. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Stát ji za 67 milionů korun nabídl Liberci, zastupitelé to ale odmítli, náklady na kompletní rekonstrukci se totiž odhadují nejméně na půl miliardy korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) podle mluvčí Michaely Tesařové odeslal už v březnu Libereckému kraji informace s podmínkami pro případný převod nemovitosti, později nabídl kraji výpůjčku budovy pro ubytování uprchlíků. To ale kraj odmítl. Možnost objekt kraji darovat úřad nepřipouštěl, vedení proto jednalo s ministerstvem financí o výjimce, která by darování umožnila. Podle odhadů by v budově mohlo dočasný domov najít až 500 uprchlíků, náklady na úpravy se odhadovaly zhruba na 45 milionů korun. K dohodě se ale nedospělo a vedení kraje se podle Půty rozhodlo jednání ukončit.

Hejtman dlouhodobě kritizuje způsob, jakým stát se svým majetkem nakládá. Ve stotisícovém Liberci má na lukrativním místě v blízkosti autobusového a vlakového nádraží chátrající budovu Skloexportu, pro kterou nemá využití, finanční úřad přitom sídlí jen o pár set metrů dál v prostorách, které si pronajímá od soukromého subjektu. Také úřad práce léta sídlil v pronajatých prostorách a nakonec si v sousedství koupil od soukromého vlastníka budovu, kterou dal za stamiliony zrekonstruovat.

čtk