Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Část cesty od hráze k pláži u opravované přehrady v Harcově je uzavřená, propadl se podzemní náhon

07. 02. 2023 | 13:16

Povodí Labe uzavřelo před několika dny část promenádní cesty u opravované přehrady Harcov v Liberci, a to od hráze k pláži. Důvodem je propadnutí bývalého náhonu před klubovnou Junáka a Českého skauta. Na webu Povodí Labe o tom informovala mluvčí firmy Hana Bendová.

přehrada 1 Foto  Artur Irma
Foto: Artur Irma

Náhon, který vede k někdejší Textilaně, se propadl zhruba na osmi metrech v oplocené části staveniště. "Vzhledem k tomu, že podzemní náhon vede v trase pod promenádní cestou podél přehrady Harcov, která byla pro veřejnost částečně přístupná, a při jeho případné další havárii by mohlo dojít k propadnutí cesty, musela být cesta v úseku dlouhém cca 300 m směrem od hráze uzavřena dříve, než bylo původně v plánu," uvedla Bendová.

Rekonstrukce přehrady Harcov, která je kulturní památkou, začala loni na podzim. Přehrada je od té doby bez vody a kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna zůstane vypuštěná až do léta 2025. Na projekt, který bez DPH přijde na 388 milionů korun, přispěla Evropská unie.

čtk