Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cenu za celoživotní dílo letos na Anifilmu převezme dramaturg, scenárista a pedagog Jiří Kubíček

11. 02. 2024 | 14:23

Cenu za celoživotní dílo letos na mezinárodním festivalu animovaného filmu Anifilm v Liberci převezme dramaturg, scenárista a pedagog Jiří Kubíček. Pro festival, který bude tradičně na začátku května, jsou už také vybrané soutěžní filmy ve čtyřech ze sedmi mezinárodních kategorií. ČTK o tom informovali organizátoři festivalu.

anifilm Ruka mad
Foto: Mad

Anifilm je letos potřiadvacáté. Cenu za celoživotní dílo v předchozích čtyřech letech získali zvukař Ivo Špalj, scenárista a dramaturg Edgar Dutka, střihačka Jiřina Pěčová i animátor Alfons Mensdorff-Pouilly.

Letos k nim přibude Kubíček, který od roku 1973 působil v Krátkém filmu a postupně se vypracoval na vedoucího dramaturga animované tvorby. Spoluzaložil kabinet animace na FAMU, který se v roce 1989 proměnil v samostatnou katedru, jejímž vedoucím byl až do roku 2006. Je také autorem textů věnovaných animovanému filmu, teoretické knihy Úvod do estetiky animace či seriálu Mistři českého animovaného filmu.

Anifilm se bude letos konat v Liberci od 7. od 12. května. Výběr soutěžních snímků organizátoři zatím zveřejnili v mezinárodních kategoriích krátký film, studentský film, videoklipy a také abstraktní a nenarativní animace.

I letos budou součástí Aniflmu doprovodné akce. První bude výstava, která začne v březnu v Severočeském muzeu. Jmenuje se Za hranice animace a představí historii a současnost loutkového českého filmu. Loni všechny programy festivalu navštívilo rekordních více než 35.000 lidí.

čtk