Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Červený kříž v Liberci bude nabízet bezplatné vytištění certifikátu o očkování, služba je určena zejména seniorům

20. 06. 2021 | 12:55

Liberecká pobočka Českého červeného kříže (ČČK) bude od pondělního odpoledne nabízet bezplatné vytištění certifikátu o očkování i testování na koronavirus. Služba je určena zejména seniorům a lidem, kteří nemají jinou možnost si certifikát vytisknout. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel Oblastního spolku ČČK Liberec Ondřej Hradec.

covid ockovani knl 153318565 3850172898352147 6134084227982086247 o
Ilustrační foto

Bezplatné tištění certifikátů se spolek rozhodl nabízet na základě zkušeností získaných v rámci provozu vlastního odběrového místa, které má v Palachově ulici naproti obchodnímu centru Plaza. "Kde se reálně setkáváme s potřebami mnohých lidí, kterým elektronické certifikáty působí značné komplikace. Přemýšleli jsme proto, jak lidem tuto novou povinnost s vystavováním alespoň trochu usnadnit a jak být v této situaci ještě více nápomocní," uvedl Hradec.

Certifikáty si budou moci lidé vytisknout v červeném stavu na Soukenném náměstí. "A to buď v samoobslužném modu, případně za dopomoci našeho personálu, který může zájemcům poradit nebo provést celým procesem," uvedl Hradec. Certifikáty jsou podle něj aktuálně potřebné zejména ve spojení s cestami do zahraničí. Slouží také jako potvrzení při vstupu na společenské akce a při využívání některých služeb. "Stan budeme provozovat dle zájmu, velmi pravděpodobně však s jistotou do konce června 2021, a to každý pracovní den od 10:00 do 16:00," dodal Hradec.

V certifikátu se zobrazují informace o posledním testu nebo podaném očkování. Negativní antigenní test platí jako doklad pro 72 hodin, PCR test sedm dní. Po nákaze je vyléčený člověk považovaný za bezpečného šest měsíců a po očkování 22 dní po první dávce. Nyní už jsou tyto certifikáty vydávané ve formátu, který odpovídá celoevropským certifikátům platným od začátku července.

čtk