Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cesta do Bedřichova zlevnila o pětikorunu, linku Liberec zařadil do městské tarifní zóny

12. 11. 2019 | 14:26

Cestujícím v liberecké městské hromadné dopravě (MHD) se od lisotpadu zlevní cesta do Bedřichova v Jizerských horách z 25 na 20 korun. Ročně linku použije zhruba o 66 tisíc pasažérů. Horskou obec, která patří mezi oblíbená výletní místa v létě i v zimě, Liberec nově zařadil do městské tarifní zóny.

bedřichov
ilustrační foto z Bedřichova: www.hotelpension.cz

Bedřichov s Libercem sousedí, i když patří do sousedního okresu Jablonec nad Nisou. Z Liberce tam jezdí autobusová linka číslo 18, poslední tři kilometry z dvanáctikilometrové trasy ale do konce října patřily do příměstské dopravy. Jde o tři zastávky od Rudolfova. "Nově jsme zavedli celou linku 18 do tarifní zóny Liberec, to znamená, že se budou moci lidé za 20 korun dopravit přímo do Bedřichova," uvedl v polovině října liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK). To ještě základní jízdenka stála 25 korun.

Rozšíření městské zóny podle Zámečníka znamená výpadek na tržbách 1,7 milionu korun pro Liberec i Liberecký kraj, jelikož se změna dotkne i krajské dopravy. V Liberci už ale je několik jiných autobusových linek, které jezdí do sousedních obcí zařazených do městské tarifní zóny. Konkrétně jde o Šimonovice, Stráž nad Nisou a Kryštofovo Údolí.

čtk, aktualizováno