Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čestná stráž držela v Liberci při pietě vlajku, která předtím byla na rakvi hrdiny z válečného konfliktu

11. 11. 2019 | 12:27

Českou státní vlajku z rakve vojáka Tomáše Procházky, který loni padl, držela dnes čestná stráž při pietním aktu v Liberci. U památníku padlých na vojenském hřbitově v Ruprechticích tím uctili nejen jeho památku, ale i dalších obětí vojenských konfliktů.

chemiciLB0
archivní ilustrační foto

"Chtěl bych symbolicky propojit skutečné padlé z válečného konfliktu s tím, co si připomínáme. Najednou ta připomínka je taková reálná," řekl dnes ČTK Petr Šabaka, vojenský kaplan z libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Vlajka pokrývala loni rakev psovoda Tomáše Procházky, když byly zpátky do ČR převáženy jeho ostatky z Afghánistánu, kde padl. "Vlajku jsem dostal od rodičů štábního praporčíka Tomáše Procházky," uvedl Šabaka. Oběti účastníků válečných bojů se každoročně připomínají 11. listopadu, tedy v den, kdy bylo v roce 1918 podepsáno příměří ukončující první světovou válku. Jako Den veteránů se slaví od roku 1954, jeho znamením se stal vlčí mák jako symbol nového života.

Dnes státní vlajku u památníku v Ruprechticích symbolicky držel nejen voják, ale také hasič, policista, záchranář. "I toto jsou lidé, kteří jsou ve služebním poměru. A i tito lidé mají ve svých zákonech to slovo sloužit. Sloužit lidem této vlasti," uvedl kaplan. V čestné stráži byli i dva studenti střední školy oboru záchranář jako symbol budoucnosti. "I je chceme učit, jak přistupovat k té profesi," dodal Šabaka.

Na ruprechtickém hřbitově dnes váleční veteráni, politici a další položili také věnce a květiny. "Každé ukončení nějakého špatného dění by mělo být ctěno. A měli bychom si vážit toho, že něco špatného skončilo a začaly jiné časy," řekl dnes ČTK bývalý velitel libereckých chemiků z let 1989 až 1994 Jiří Vaníček. Armádní chemici měli dnes v kasárnách i slavnostní nástup, symbolicky pro dnešní den začal v 11:11. Liberecká jednotka je součástí většiny zahraničních misí české armády. První bylo nasazení v Perském zálivu v roce 1990, naposledy působili liberečtí chemici v Afghánistánu.

čtk