Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ČEZ zmodernizoval vedení v Liberci, umožní to napojit i nové solární elektrárny

01. 02. 2023 | 16:49

Společnost ČEZ Distribuce dokončila modernizace vedení vysokého napětí zhruba na třetině území stotisícového Liberce. Projekt za 632 milionů korun zajistí odběratelům spolehlivé dodávky elektřiny a díky zvýšení kapacity distribuční sítě bude možné připojit nové odběratele a také fotovoltaické elektrárny, řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

čezPoslední kontrola pole rozváděče 22 kV v liberecké rozvodně Pavlovice
Poslední kontrola pole rozváděče 22 kV v liberecké rozvodně Pavlovice. Foto: ČEZ

Modernizaci má za sebou původní kabelová síť deset kilovoltů vybudovaná v 70. letech minulého století, která už kapacitně nestačila současným trendům spotřeby elektrické energie. Už v roce 2009 tak podle Holingerové vznikla první studie unifikace města Liberec, která řešila problém narůstající spotřeby. Projekt byl rozdělený na 51 projekčně a realizačně menších částí poskládaných do 12 etap, které lze jako celky samostatně přepojovat na nové napětí 22kV.

V liberecké čtvrti Pavlovice ČEZ vybudoval novou rozvodnu 110 kV. "Jde o nejnovější a nejmodernější rozvodnu v Liberci, která je citlivě vsazena do místní infrastruktury, včetně napájení kabelového systému s nově provozovaným napětím 22 kV," řekl vedoucí libereckého oddělení vysokého napětí Ondřej Svoboda. Energetici také provedli technologické úpravy v transformovně Východ, výměnou prošla bezmála stovka transformátorů a také téměř 63 kilometrů vedení.

"V průběhu prací jsme se museli vypořádat s řadou složitých úloh. Velikou výzvou nebyla jen výstavba nové zapouzdřené rozvodny, výměna kabelů a technologií, ale také řešení samotného napájení nové sítě 22kV. Díky unifikaci napětí na vyšší napěťovou hladinu došlo také k navýšení kapacity distribuční sítě, a to ocení všichni žadatelé o nová připojení v této lokalitě," doplnil člen představenstva ČEZ Distribuce Martin Molinger.

ČEZ Distribuce provozuje na území České republiky 167.628 kilometrů vedení s 3,7 miliony odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina.

čtk