Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtveřice studentů z Liberce zachránila život muži, který nedýchal, záchranka to ocenila

14. 11. 2019 | 13:02

Čtyři studenti z liberecké střední školy Kateřinky pomohli zachránit život muži, který po pádu ze schodů přestal dýchat. Dnes je ocenila liberecká záchranná služba i vedení školy. "Poskytli první pomoc pacientovi, který byl v přímém ohrožení života. Pacient přestal dýchat a tito studenti se zachovali, jak měli," řekl dnes novinářům mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

studentiZachraniliZZS
Foto z FB profilu ZZS LK

Jejich čin je podle něj o to hodnotnější, že kolem bezvládného muže prošlo několik dospělých, aniž by pomoc nabídli či ji dokonce poskytli. Nad tím se podivovali i studenti, kteří zraněnému pomohli. "Hodně jsme to pak řešili. Nevím, co mají ti lidé v hlavě, ale by to divné," řekl dnes novinářů student Jakub Hudák.

Pomoc poskytli Vendula Kolenová a tři chlapci, kteří chodí do prvního ročníku střední školy, v polovině října nedaleko zastávky u liberecké Home Credit Areny. Dva vrávorající muži tehdy spadli z prudkých schodů. Jeden z nich se zřítil po hlavě a po pádu zůstal bezvládně ležet. Měl vážně poraněnou lebku a zlomený nos. "Když ho kluci otočili, tak to bylo strašné, jak měl promáčklou lebku na straně a nos skoro neměl," uvedla Kolenová. Studenti vytočili linku 155 a na pokyn dispečerky záchranářů snesli bezvládného muže středního věku ze schodů dolů, položili na rovnou plochu a otočili na záda. Muž byl v bezvědomí a po chvíli u něj nastala zástava dechu. "Tak jsme zahájili resuscitaci, tím jsme ho rozdýchali," uvedl student Šimon Machač. Při masáži srdce se podle něj střídali, zapojil se i kamarád zraněného, a to až do příjezdu sanitky. Podle Georgieva muž přežil a byl už propuštěn z nemocnice do domácího ošetření.

Kolenová studuje obor fashion design a tři chlapci obor záchranářství a bezpečnost obyvatel. Podle jejich učitelky Boženy Bubeníčkové se zachovali profesionálně, i když to pro ně musela být velice složitá situace. "Dokázali to, co se učíme, a to, že dobré srdce a šikovné a ochotné ruce pomoci udělají strašně moc," uvedla. Záchranářský obor škola vyučuje skoro deset let, zatím má v každém ročníku jednu třídu pro 30 studentů. V příštím roce chce poprvé přijmout studenty do dvou tříd. "Zájem mezi žáky je relativně velký, zájem o absolventy je ještě větší," uvedl ředitel školy Václav Tichý. Škola připravuje studenty na práci policistů, chemiků, hasičů, záchranářů či ve vězeňské službě.

čtk