Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtyřsedačka na Skalku jezdí v půlhodinových intervalech, lanovka na Ještěd se po víkendu zastaví

27. 10. 2021 | 19:25

Zveme vás na poslední podzimní svezení lanovkou Skalka na ještědský hřeben. Na prodloužený víkend bude mít otevřený celý areál se všemi službami, láká zájemce o pobyt a pohyb v přírodě FB profil Ještěd, hory za rohem.

ještedLIdi
Foto z FB Ještěd, hory za rohem

Lanovka Skalka jezdí ČT - PÁ - SO - NE 9:05-11:35 / 12:35-17:05 v půlhodinových intervalech. Kolo, koloběžku, kočárek i domácího mazlíčka vám svezeme zdarma.

Infocentrum je otevřeno od 8:30, mapky ke stezkám, půjčovna terénních koloběžek, shop s drobnými doplňky na turistiku, káva, drobné občerstvení a dobrá rada s mapou okolních turistických tras.

Ještěd bikepark v denním provozu, pro aktuální informace mrkněte https://bit.ly/Jested-bikepark
Trochu adrenalinu a hlavně zábava při sjezdu na terénních koloběžkách http://bit.ly/JESTED_terenni_kolobezky,
občerstvení u dolní stanice.

FB Ještěd, hory za rohem

Kabinová lanovka bude mimo provoz po víkendu, do 13. listopadu

Kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci čeká revize před zimní sezonou, při které bude z lana za pomoci jeřábu snesena i jedna z kabin. Mimo provoz bude lanovka skoro dva týdny, odstávka začne po tomto víkendu.

Revize lanovky se dělá dvakrát do roka, pravidelně na jaře a na podzim. Tato začne 1. listopadu. "Během odstávky bude snesena z lana kabina č. 2, demontován a zkontrolován závěs a běhoun, provedena defektoskopie, vyměněny vadné díly, zkráceno tažné a přítažné lano a vylity nové koncovky lan," uvedl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát . Na závěr odstávky bude tradiční cvičení, což je nácvik evakuace cestujících z kabin. Revizi budou provádět pracovníci lanové dráhy se zástupci specializovaných firem.

Nejstarší provozovaná visutá lanová dráha v zemi je v majetku Českých drah. Postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Cestující vozí dvě kabiny, jedna pojme 35 lidí. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem.

Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Loni přepravily kabiny 211.000 lidí, o 90.000 méně než v roce 2019.

čtk