Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Daniel Matejča a Jaroslav Kyzlink uctí v Šaldově divadle české velikány

18. 05. 2024 | 5:42

Orchestr a sbor opery Šaldova divadla v Liberci připravil program k poctě českých hudebních velikánů. Ke spolupráci byl přizván jeden z nejvýraznějších českých houslových talentů současnosti, liberecký rodák Daniel Matejča. Hudební nastudování bylo svěřeno dirigentu Jaroslavu Kyzlinkovi. Skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka zazní hned dvakrát, a to během víkendu 18. a 19. května 2024.

divadlo1
Ilustrační foto, Artur Irma

Program je složen výlučně ze skladeb představitelů české hudby, čímž se soubor hlásí k oslavám Roku české hudby. Z díla Bedřicha Smetany zazní jeho čtyřvětá kantáta Česká píseň, kde kromě orchestru dostane prostor také operní sbor, který připravil sbormistr Tadeáš Tulach. Díky textu Jana z Hvězdy, který oslavuje a uctívá český národ, je dílo jakýmsi hymnem české radosti. Následovat bude Houslový koncert a-moll Antonína Dvořáka, jehož sólistou bude liberecký rodák Daniel Matejča. Mladý a mimořádně talentovaný houslový virtuos se s orchestrem liberecké opery představil publiku již v minulosti a navazuje tak na úspěšnou spolupráci. Matejča na sebe v posledních letech upozorňuje významnými úspěchy, z nichž jmenujme např.: vítězství v Evropské soutěži mladých hudebníků Eurovision Young Musicians (2022), vydání debutového alba u Supraphonu (2023), zařazení prestižním časopisem Forbes do projektu „30 pod 30“ (2024).

V programu bude následovat méně uváděné, zato však cenné dílo Leoše Janáčka Úvod k Její pastorkyni, ke kterému později připojil podtitul Žárlivost. Janáček čerpal inspiraci z moravské lidové písně Žárlivec. Přestože původně dílo zamýšlel jako předehru ke své opeře, dnes stojí Žárlivost jako svébytný koncertní kus. Závěr bude patřit Symfonii D dur Antonína Dvořáka. V pořadí šestá symfonie je považována za jedno z nejreprezentativnějších děl Dvořákova tzv. slovanského období. Nálada symfonie je pozitivní a přívětivá, jako by představovala svého autora v jeho nejcharakterističtější podobě.

Hudební nastudování a provedení obou koncertů bude řídit dirigent Jaroslav Kyzlink, který stejně jako Daniel Matejča není u libereckého souboru nováčkem a pokračuje v úspěšné spolupráci.

Oba koncerty jsou v tuto chvíli téměř vyprodané, zbývá posledních pár vstupenek na nedělní provedení. Lze tedy usuzovat výrazný zájem posluchačů nejen o klasický český repertoár, ale také o zajímavé umělce, kteří se během víkendových koncertů představí.

PROGRAM KONCERTU:

Bedřich Smetana: Česká píseň

Antonín Dvořák: Koncert pro housle a orchestr a-moll, op. 53

Leoš Janáček: Žárlivost

Antonín Dvořák: Symfonie č. 6 D-dur, op. 60, B 11

TZ/Lenka Dandová