Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dárci přispěli pacientům z Liberecka přes 450 000 Kč na intenzivní rehabilitace 

23. 12. 2021 | 13:36

Liberecké rehabilitační centrum SAREMA ve spolupráci s dárcovskou platformou Donio předalo 17. prosince svým pacientům šek na 450 000 korun. Vybrané peníze rodinám pokryjí v plné výši intenzivní a finančně nákladnou neurorehabilitační léčbu, kterou dosud zdravotní pojišťovny hradí jen z části.

saremaSek
Foto: Sarema

Liberecké rehabilitační centrum se specializuje na léčbu pacientů s mozkovou obrnou nebo prodělanou mozkovou mrtvicí. Léčba však vyžaduje pravidelné intenzivní rehabilitace v rozsahu až tří týdnů, díky kterým dochází k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu. Kromě zdravotní péče proto SAREMA své pacienty dlouhodobě podporuje i dalšími způsoby.

„Našim pacientům poskytujeme také sociální rehabilitaci, v rámci které je informujeme o možnostech finanční podpory, včetně zakládání, správy a medializace veřejných sbírek na dárcovské platformě Donio.cz. Jsme za tuto spolupráci vděční, protože díky ní můžeme pacientům a jejich rodinám pomáhat na zcela nové komplexní úrovni,” uvedl generální ředitel rehabilitačního centra SAREMA, Jan Lorenc.

V posledních měsících tak veřejnost prostřednictvím  sbírek zveřejněných v regionálních médiích štědře podpořila prvních deset pacientských příběhů. Dnes si rodiny těchto pacientů převezmou šek na 450 000 korun přímo z rukou zakladatele Donia, Davida Procházky. „Naším cílem je udělat z filantropie pozitivní návyk. I malou částkou lze totiž díky crowdfundingu někomu změnit život k lepšímu,“ říká Procházka.

Mezi podpořenými pacienty je také paní Taťána, která se zotavuje z mozkové mrtvice, čtrnáctiletý Sokol Adam, zapálený sportovec, který se narodil s mozkovou obrnou, stejně jako tříletá Nelinka nebo čtyřletá předčasně narozená  Amálka.

„Jsem celoživotně ovlivněn svým handicapem, ale to mi nebere sílu na sobě ustavičně pracovat a bojovat. Věřím, že s pomocí druhých budu v budoucnu vše zvládat a společnými silami budu překonávat všechny životní překážky,“ říká statečný Adam a dodává, že právě díky pravidelným rehabilitacím v Liberci se po zdravotní stránce cítí mnohem lépe. „Chtěla bych poděkovat všem dárcům, kteří přispěli Amálce na neurorehabilitace. Jsem šťastná, že se vybrala taková částka, kterou jsem vůbec nečekala,” děkuje maminka čtyřleté Amálky.

Chcete-li i vy podpořit konkrétní pacienty rehabilitačního cestra SAREMA, můžete tak učinit na tomto odkazu: https://donio.cz/Sarema

TZ Sarema/Veronika Nováková