Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Deník N: Univerzita v Liberci stáhla z výuky docenta, měl nejen slovně obtěžovat studentky. Například erotickými vtipy

25. 04. 2022 | 18:09

Technická univerzita v Liberci stáhla z výuky na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické docenta R.J., který údajně obtěžoval studentky. Uvedl to dnes server Deník N. Případ prověří komise složená z nezávislých expertů. Studentky a studenti si podle serveru stěžovali na chování pedagoga dlouhodobě v anonymních hodnoceních výuky. Uváděli, že měl vůči studentkám sexuální narážky a osahával je. Docent popírá, že by jeho chování mělo sexuální podtext.

tul-budovy-studentske-namesti
Foto: https://www.tul.cz/univerzita/budovy/

Děkan fakulty Jan Picek serveru řekl, že nyní shromáždil konkrétní výpovědi studentů a poslal R.J. (ČTK uvedla celé jméno docenta, my ho ale nezveřejníme, ctíme presumpci neviny) vytýkací dopis. V něm děkan kritizoval třeba jeho sexuálně podbarvené vtipy, sexistické narážky a "nevyžádaný fyzický dotyk studentek a studentů". "Na základě jednání s ombudsmanem, právním oddělením a personálním oddělením jsem pak změnil pracovní náplň dotyčného pedagoga tak, aby nebyl zapojen do žádné výukové činnosti a zkoušení," dodal Picek.

Studenti i studentky v hodnoceních výuky psali například, že docent studenty soustavně ponižuje. "Kapitolou samou o sobě je pak vyhraněnost pana docenta vůči studentkám, které shledá atraktivními. To potom daná studentka cvičení co cvičení poslouchá eroticky zabarvené vtipy, sexuální narážky a může se také například dozvědět od pana docenta jeho osobní hodnocení jejího poprsí," uvedl anonymně jeden student. "Studentky při hodinách vyloženě osahává, což zakrývá demonstrováním látky. Sexuální podtext je ale patrný všem," napsala další studentka.

RJ sdělil serveru, že popírá možný sexuální podtext svého chování. "To jsem také napsal panu děkanovi v odpovědi na jeho dopis," doplnil. Případem se nyní bude zabývat komise nezávislých odborníků na problematiku sexuálního obtěžování. Její závěry mají být podle serveru jasné do konce tohoto akademického roku. Děkan pedagoga, který byl stažen z výuky, v dopise upozornil, že pokud se podezření ze sexuálního obtěžování potvrdí, bude se jednat o porušení pracovních povinností závažným způsobem, a bude s ním proto ukončen pracovní poměr.

Chování R.J. už v roce 2020 řešila etická komise univerzity, na niž se obrátila studentka, kterou docent zkoušel při státní závěrečné zkoušce. Na základě rozhodnutí komise pak už u státních závěrečných zkoušek nepůsobil. Také vedoucí katedry pedagogiky a psychologie Tomáš Kasper s ním v minulosti řešil problémy s komunikací se studenty a dodržování zkušebního řádu. Kasper i proděkanka pro studijní záležitosti Klára Severýnová ale serveru řekli, že nikdy nedostali od studentů oficiální stížnost. Podle děkana Picka je selháním, že vedení fakulty stížnosti neřešilo dříve, píše server. "Když mám být úplně upřímný, anketám studentů se nevěnovala taková pozornost, jaká by měla," uvedl Picek.

čtk, anonymizováno redakcí genus.cz