Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky nové žádosti o dotaci získá město na Liebiegův palác o 45 milionů korun více

30. 05. 2022 | 17:41

Liberec díky novému podání žádosti o evropskou dotaci získá na prováděnou přestavbu Liebiegova paláce o 45 milionů korun vyšší částku. Město původně mělo dostat dotaci 178,2 milionu korun, nově by to mělo být 223,21 milionu. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

liebig mad a-liebieg-19a
Foto: Mad

Radnice předchozí žádost stáhla a novou podala kvůli prodražení stavby. V krajním případě hrozilo, že město nedostane nic. "Povedlo se to, za což jsem ráda. Ušetřili jsme 45 milionů," řekla náměstkyně.

Za nárůstem ceny je horší stav rozlehlé budovy oproti očekávání. Radnice původně počítala s tím, že za přestavbu nevyužívaného paláce na komunitní centrum zaplatí 208 milionů korun, nyní počítá s bezmála 262 miliony. "Z toho 248 milionů jsou způsobilé výdaje, tedy peníze, ze kterých se počítá dotační podpora," uvedla Loučková Kotasová. Mezi nezpůsobilými výdaji za téměř 14 milionů korun je například vybudování kavárny či recepce.

Kompletní rekonstrukce památkově chráněného paláce, který si nechal v letech 1870 až 1872 postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, začala v září 2020 a hotová by měla být letos do října. Poté bude nutné budovu ještě dovybavit a palác, už jako komunitní centrum, by měl začít sloužit novému účelu na jaře příštího roku. Stane místem setkávání lidí, od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a znovuobnoveným skleníkem.

čtk