Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Divadlo F. X. Šaldy má dvě Ceny Thálie, nominace proměnili herečka Veronika Korytářová a operní pěvec Martin Bárta

09. 10. 2022 | 17:18

Předávání cen bylo možné sledovat v sobotu 8. října v přímém přenosu z Národního divadla v Praze na ČT1 od 20:00 hodin.

thalie kor 311004053 515349667265896 4913958370150954441 n
Veronika Korytářová, foto - zdroj: Facebook Divadlo F. X. Šaldy Liberec

VERONIKA KORYTÁŘOVÁ získala Cenu Thálie pro rok 2022 v kategorii Činohra – Ženský výkon, a to za roli libereckého rodáka a krále komiků Vlasty Buriana v Dianiškově hře BURIAN (režie Tomáš Dianiška, 2021).

Hostující sólista MARTIN BÁRTA je laureátem Ceny v kategorii Opera – Mužský výkon. Porotu oslovil svou rolí Jaga v klasické Verdiho opeře OTELLO (hudební nastudování Martin Doubravský, režie Oldřich Kříž, 2022).

Veronika Korytářová je dlouholetou členkou činoherního souboru DFXŠ, vytvořila řadu ikonických rolí, jakými byly například Margareta v Kočce na rozpálené plechové střeše (režie P. Hruška, 2004), Mefistofeles ve Faustovi (režie I. Rajmont, 2014) a další. K jejím hereckým přednostem patří mimořádný smysl pro ostrý střih a ironii. Za roli Buriana obdržela na začátku tohoto roku nominaci na Cenu divadelní kritiky za rok 2021 v kategorii Ženský herecký výkon roku, a zároveň byl Burian Tomáše Dianišky nominován na Hru roku.

Jeden z nejvyhledávanějších a nejúspěšnějších českých barytonistů Martin Bárta se před hostováním v opeře Otello ukázal v titulní roli Nabucca v roce 2015. Jeho začátky na scéně Divadla F. X. Šaldy ovšem spadají do roku 1994, kdy se libereckému publiku představil jako Giorgio Germont v opeře La traviata.

Martin Bárta (Otello), foto: Karel KašákNominace na letošní Ceny Thálie byly oznámeny při tiskové konferenci ve čtvrtek 8. září. Divadlo F. X. Šaldy jich získalo hned pět. Do užších nominací se dostala Veronika Korytářová (Vlasta Burian, Burian) a hostující Martin Bárta (Jago, Otello).

Tři širší nominace obdrželi - Lívia Obručník Vénosová za titulní roli v Čajkovského opeře Jolanta, Rory Ferguson za roli Šér Chána v baletu Mauglí a hostující Titusz Tóbisz za roli Tita v muzikálu Hledá se tenor.

O Cenách Thálie:

Organizační schéma Cen Thálie procházelo od roku svého založení v roce 1993 vývojem a po čtyřech ročnících se na řadu let ustálilo. Jen po deseti letech ještě došlo ke změně pamětní trofeje; původní vázu nahradila v roce 2003 skleněná maska, vyráběná sklárnou Ajeto Lindava podle návrhu Bořka Šípka. Ve stejném roce začaly být zveřejňovány nejen užší, ale i širší nominace, protože se ukázalo, že zvláště regionální scény si považují, dostanou-li se jejich členové i do tohoto okruhu úvah. Od roku 2012 začala být udílena ještě individuální cena pro loutkáře. Slavnostní večery spojené s udílením cen a konané na scéně Národního divadla různě měnily svou podobu. U moderátorského pultu se vystřídala řada významných umělců; v paměti zůstává např. Boris Rösner, Václav Postránecký, Milan Lasica, Jitka Molavcová nebo Antonín Procházka. V prvních ročnících pak byla zajímavá praxe, že slavnostní večer uváděl vítězný činoherec z předchozího ročníku. Po 25 letech existence Cen Thálie se nyní Herecká asociace rozhodla s přihlédnutím ke společenskému a kulturnímu vývoji organizaci a strukturu cen zásadním způsobem inovovat. To však už není ohlédnutí se za historií, to je současnost.

TZ/Eleonora Kočí