Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Divadlo F. X. Šaldy uvede světoznámou Verdiho operu Otello o tragické lásce, intrikách a žárlivosti

23. 03. 2022 | 5:00

První letošní novinkou operního souboru libereckého divadla F. X. Šaldy bude Otello, inscenace o tragické lásce, intrikách a žárlivosti. Světoznámou Verdiho operu na motivy Shakespearova stejnojmenného dramatu uvede divadlo v premiéře tento pátek, bude to v režii Oldřicha Kříže.

otello3
Foto: Artur Irma

Foto: Artur Irma"Otello je v každém případě obrovská výhoda pro režiséra, protože je tak dobře dramaturgicky napsán, co se týče libreta, že v podstatě je to skvělá činohra. Samozřejmě je to skvělá činohra od Shakespeara," řekl dnes novinářům Kříž. Podle něj je pro každého režiséra čest a zároveň velká výzva dostat k nastudování tento operní titul. "Byla to krásná práce se skvělým týmem a doufám, že výsledek tomu bude odpovídat," dodal.

Foto: Artur IrmaZa pozoruhodné dílo považuje Otella dirigent Martin Doubravský, který se v Liberci ujal hudebního nastudování této opery. Připomněl, že Verdi napsal Otella na sklonku života v době, kdy operní žánr procházel revoluční proměnou. "Ve svém díle reaguje na změnu estetiky zcela originálním způsobem, výrazně mění dramatické prostředky, přesto hudební jazyk zůstává verdiovský," dodal Doubravský.

Foto: Artur IrmaDrama Otello je symbolem lásky, zničené ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí současně. Světovou premiéru měla Verdiho opera roku 1887 v Miláně a jen o rok později se opera představila také českému publiku v Praze. Libreto k opeře o čtyřech jednáních napsal básník Arrigo Boito. V Liberci půjde už o několikáté uvedení, poslední předchozí nastudování je z roku 1998. V tomto budou v roli Otella alternovat Michal Lehotský a Titusz Tóbisz, Desdemonu nastudovaly Lívia Obručník Vénosová a Věra Poláchová a postavu Jaga ztvární Martin Bárta nebo Andrij Škurhan.

Foto: Artur IrmaAutorem scény je Daniel Dvořák a kostýmy navrhl Roman Šolc. "Chtěl jsem po nich, aby to po výtvarné stránce bylo nadčasové," uvedl režisér představení. Výsledkem je moderně pojatá scéna s neobvyklými reflektivními efekty, která vizuálně koresponduje s kostýmy, jež ale v detailech zachovávají původní zasazení příběhu do konce 15. století, tedy období renesance.

Foto: Artur Irmačtk