Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dlouhodobě se to vydržet nedá, říká ke stovkám hodin přesčasů třicetiletá lékařka liberecké nemocnice

20. 10. 2023 | 7:42

Dlouhodobě se to vydržet nedá, říká ke stovkám hodin přesčasů třicetiletá lékařka z oddělení chirurgie liberecké nemocnice Klára Plíšková. Negativně se to podle ní projevuje na osobním životě lékařů i problémech spojených se spánkovým deficitem.

nemocnice operace medical-5051146 1280
Ilustrační foto

"Nejsme nadlidi, chronické potíže jsou u nás stejné jako u ostatních lidí. Pokud byste si představili, že pracujete 24 hodin v kuse, tak to soustředění klesá, rozhodně to vliv má. Já teď měla v pátek 24hodinovou službu, prospala jsem celou sobotu, sloužila jsem v neděli 24 hodin a prospala jsem zbytek pondělí. A v úterý jsem zase tady," popsala novinářům své poslední dny.

Letos má za tři čtvrtě roku v liberecké nemocnici 450 hodin přesčasů. A to, jak sama říká, si polepšila oproti jiné nemocnici, kde pracovala předtím. Tam měla ročně i 1000 hodin přesčasů. "To jsem měla pětkrát šestkrát za měsíc službu, kdy jsem byla 32 hodin v kuse v práci," dodala Plíšková.

Patří do skupiny mladých lékařů, kteří protestují proti změnám v zákoníku práce, jenž legalizoval dosavadní praxi. Dříve platný, ale nemocnicemi porušovaný zákon, umožňoval za rok maximálně 416 hodin přesčasů, podle schválené novely to je dvakrát více. Legalizace velkého množství přesčasů ale podle Plíškové problém neřeší, spíše naopak. "Nutí to spoustu lidí, že si dodělají atestaci a z toho systému utečou, protože spousta z nich to prostě nevydrží. Dají přednost osobnímu životu a rodině a zbude jen pár takových, kteří to pak drží a mají potom o to víc práce," uvedla Plíšková.

Na takový systém práce je podle ní dopředu nikdo nepřipravoval. "Nikdo vám to neřekne konkrétně, že to vypadá takto, jak to funguje, kolik je to hodin v kuse. Řeknou jen, už bych to nedělal, už bych tam znova nešel. Myslím, že to tak ale máme asi všichni, že dokud si to člověk nevyzkouší na vlastní kůži, tak se těžko interpretuje, jak to v té práci skutečně vypadá," dodala lékařka.

I v jejím případě hrozí, že práci v nemocnici opustí. "Už jsem změnila zaměstnavatele, přešla jsem sem, kde je to o něco lepší, a management se to snaží změnit a domluvit s námi. Ale pokud se systém nezmění, tak si myslím, že nevydržím do důchodu pracovat takto," řekla lékařka, která by v ideálním případě měla za dva roky získat atestaci.

Velké množství přesčasů vnímá jako problém i vedení Krajské nemocnice Liberec (KNL), pod niž patří nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Od ledna příštího roku chce proto KNL systém služeb upravit tak, aby lékaři nemuseli sloužit tolik přesčasů. "Naším cílem je vejít se do 416 hodin tak, jak to bylo podle předchozí legislativy platné," řekl lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček. V největším zdravotnickém zařízení v kraji pracuje 520 lékařů, do protestu se jich aktivně zapojilo 50. Na chod KNL by to vliv mít nemělo. "Je to něco přes deset procent z celkového počtu lékařů, kteří nám slouží. A i díky tomu jsme schopni říct, že v průběhu prosince jsme schopni akutní péči zajistit," dodal Roubíček.

čtk