Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do liberecké základní školy na Husově třídě nastoupila většina dětí prvního stupně

25. 05. 2020 | 9:28

AKTUALIZOVÁNO: Do Základní školy Husova v Liberci dnes nastoupila většina dětí prvního stupně. Nastoupilo jich 256, měly přesně daný čas příchodu a sektor na hřišti. Do školy se vrátily po více než dvou měsících, přišlo jich 80 procent. ČTK to dnes řekla ředitelka liberecké ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová. Na prvním stupni je na škole 320 dětí.

školaTablet1
archivní ilustrační foto.

"Tříd pro ně máme akorát," uvedla ředitelka. Děti jsou rozdělené do skupin, v jedné může být maximálně 15 dětí a na ZŠ Husova je skupin 22. Nástup měly děti rozdělený podle ročníků od 7:30 do 8:30. "Šli jsme přes dvůr, byly tam nakreslené čáry a hřiště rozdělené na sektory," řekla dnes ČTK maminka žáka druhé třídy. "Do školy se těšil," dodala. Dítěti do školy dala dvě roušky, jinak nic zvláštního. Podle ředitelky hřiště na sektory a časy rozdělili, aby se děti z různých skupin nemísily. "Teplotu jsme neměřili," dodala Lukeš Reindlová.

Tím, že do školy nastoupila drtivá většina dětí, nebudou podle ředitelky jen opakovat, ale budou probírat i novou výuku. "Tím, že přišlo 80 procent dětí, tak si myslím, že učitelé mohou výuku realizovat tak, jak potřebují," uvedla. Každá třída je rozdělená na dvě skupiny. "Nemísíme vůbec ročníky. Jednu skupiny ze třídy bude mít třídní učitel a druhou učitel jazyka nebo jiný učitel, popřípadě vychovatelka. Třídní učitel si řídí výuku, to znamená dopředu i druhé skupině určuje, co se tam bude dělat, jakým způsobem a tak dále," řekla Lukeš Reindlová.

Ředitelka vítá, že neplatí původní pokyn ministerstva školství, že s dětmi nelze chodit mimo areál školy do přírody. "Dle mého názoru zvítězil zdravý rozum, že do přírody, lesů ano. Samozřejmě nebudeme chodit s dětmi na náměstí nebo do veřejných parků, kde se shlukují další lidé," uvedla. Díky tomu, že děti mohou opustit školní areál, mohla navíc pro školáky zajistit i náhradní stravování. Od června na škole začne půlroční rekonstrukce kuchyně s jídelnou, jež je v havarijním stavu. Děti budou na obědy docházet na střední textilní školu vzdálenou asi půl kilometru.

Zájem v dalších základních školách v Liberci nebyl tak velký. Podle údajů od náměstka primátora pro školství v Liberci Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) do 20 libereckých základních škol dnes ráno nastoupilo něco málo přes polovinu dětí z prvních až pátých tříd. "Přesně 2975, což je zhruba jen 56 procent všech prvostupňových dětí," dodal. Částečné otevření škol považuje za systémový nesmysl, obzvláště když doma zůstaly se započtením školáků z druhého stupně zhruba dvě třetiny dětí ze základních škol v Liberci. "V podstatě se nyní ze škol staly pouhé hlídací agentury za veřejné peníze, protože učitelé budou muset od září tak jako tak začít znovu, jinak rozdíly mezi některými dětmi ještě více narostou. A to už nemluvím o hygienickém martyriu, které všechny školy musejí podstupovat," řekl Langr.

čtk