Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do libereckých ulic už popáté vyjela osvětová AIDS tramvaj a sanita, kde se test udělá z pár kapek krve

28. 11. 2019 | 17:04

Liberecký dopravní podnik se už popáté zapojil do osvětové kampaně v boji proti AIDS. Do ulic po roce znovu vyjela speciální osvětová tramvaj v níž mohli cestující dostat informace o onemocnění a jeho prevenci, cestu měli navíc zdarma. V sanitce přistavené na terminálu MHD ve Fügnerově ulici se také zájemci mohli nechat otestovat na přítomnost viru HIV.

aidsTram1
Foto: DPMLJ

"Test v sanitce se dělá z pár kapek krve z prstu, není to nijak bolestivé, je to, jako když se měří glykémie (cukr v krvi). Samotnému testu předchází předtestové poradenství, je to vlastně zhodnocení rizik. Poradce s klientem vyhodnotí, jestli vůbec byl v nějakém riziku, případně jestli třeba na test nepřišel moc brzy, protože je třeba dodržet tříměsíční lhůtu od rizika," řekl ČTK Július Szabó z České společnosti AIDS pomoc. Testovat se ale podle něj mohou nechat lidé i u svého praktického lékaře nebo anonymně na pracovišti Zdravotního ústavu.

Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo v Libereckém kraji na konci září 95 případů HIV infekce. V posledních letech jich přibývá, byť nijak masivně. V roce 2017 byl diagnostikován jediný případ, loni tři a v letošním roce už pět. "Přestože se zlepšuje léčba a tudíž kvalita života nemocných a prodlužuje se jejich život, stále je to onemocnění, které život významně ovlivňuje a musíme dělat vše pro to, aby se šíření omezilo," doplnil ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Jak se zlepšuje léčba, klesá podle něj obezřetnost lidí a je třeba upozorňovat, že riziko nákazy stále trvá.

Dopravní podnik se snaží speciální tramvají přispět k osvětě zejména mezi mladými. "Z minulých let máme zkušenost, že zpočátku jsou lidé ostýchaví, ale se soumrakem začínají chodit a dost lidí navštíví i přistavenou sanitku, kde se mohou nechat otestovat na HIV," řekl člen představenstva dopravního podniku Václav Sosna. V minulých letech se tak nechalo testovat vždy kolem 80 lidí.

čtk