Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do mateřských školek v Liberci nenastoupí třetina dětí a 14 procent učitelek

17. 05. 2020 | 12:14

Do mateřských škol v Liberci podle předběžného průzkumu přijdou příští týden, kdy otevřou, asi dvě třetiny dětí. Většina školek bude mít zkrácený provoz, obvykle o půl až hodinu. Hlavním důvodem je nedostatek personálu. Učitelek nenastoupí asi 14 procent, uvedl v tiskové zprávě města náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

dítěHra
ilustrační foto

Dalšími důvody pro kratší provoz jsou podle něj zvýšené hygienické požadavky na dezinfikování prostor a předmětů před ranním příchodem dětí a po jejich odpoledním odchodu. "A také organizační opatření, tedy především nemožnost vzájemně spojovat děti z různých tříd," dodal náměstek.

Z 31 libereckých mateřských škol bude mít omezený režim 26 a nejčastěji budou mít otevřeno od 7:00 do 16:00. "Z předběžně zjišťovaného zájmu vyplývá, že první týden po znovuotevření nastoupí asi 1780 dětí, zapsaných k předškolnímu vzdělávání přitom máme přes 2700," uvedl Langr. Předpokládá, že o týden později by se do školek mělo vrátit několik dalších desítek dětí, kteří mají sourozence na prvním stupni základních škol. Pro ně se školy otevřou 25. května.

Mateřské školy v Liberci nebudou podle náměstka od rodičů vyžadovat žádné povinnosti nad rámec pokynů ministerstva školství. "Děti v mateřských školách samozřejmě nebudou nosit roušky, rodiče ale mohou být požádáni, aby každého potomka přece jenom jednou či dvěma vybavili. Mohou je mít v šatnách pro případ akutního výskytu respiračního onemocnění v mateřské škole a nutnou rychlou reakci, než bude známo, zda šlo o projevy koronaviru, či ne," uvedl náměstek.

Tento týden dostávají liberecké mateřské školy bezkontaktní teploměry a ochranné štíty, dezinfekcí je bude město zavážet každý týden. "Pokud má mateřská škola do čtyř tříd, vybavujeme ji jedním teploměrem, početnější nejméně dvěma. Se štíty je to stejné. Roušky a dostatečnou zásobu nanofiltrů už mateřské školy mají asi měsíc. Největší potíž je s rukavicemi, ty buď nejsou, nebo jsou předražené," dodal náměstek.

čtk