Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do zastupitelstva v Liberci kandiduje 379 lidí, PRO odvolalo dvě kandidátky

23. 09. 2022 | 13:21

Do zastupitelstva ve stotisícovém Liberci kandiduje 379 lidí, na kandidátních lístcích je jich ale o dva víc. Zmocněnec strany Právo Respekt Odbornost (PRO) po registraci odvolal dvě kandidátky, řekla dnes na dotaz ČTK vedoucí správního odboru města Jitka Štíchová. Kandidovat tak nebudou dvě zdravotní sestry Michaela Ares, která byla na 19. místě, a Tereza Bártová s číslem 25. Informace o jejich odvolání bude v krajském městě vyvěšena v každé volební místnosti.

O tom, že by se ještě někde jinde v kraji vzdal někdo kandidatury nebo byl odvolán, neměla dnes vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová žádné informace. "Neshromažďujeme je, apelujeme ale na voliče, když přijdou do volební místnosti, a je jedno jestli v Liberci nebo někde jinde, aby se než přistoupí k volební komisi, podívali na nástěnku, kde jsou informace o vzdání se nebo odvolání kandidatury, případě o tiskových chybách. Pokud má volič z domova připravený hlasovací lístek a ve volební místnosti zjistí, že jeho kandidát byl odvolán nebo se kandidatury vzdal, tak může požádat o nový hlasovací lístek a upravit si ho znovu," řekla Kroupová.

Volební místnosti se otevřou dnes ve 14:00, hlasovat mohou lidé do 22:00 a také v sobotu od 08:00 do 14:00. V Liberci budou letos voliči vybírat z deseti kandidátek. Před čtyřmi lety bylo pro komunální volby v krajském městě podáno a zaregistrováno 12 kandidátek. Od roku 1990 je to teprve podruhé, kdy mají lidé ve volbách do městského zastupitelstva v Liberci tak málo na výběr. Jen deset kandidátek bylo také v roce 2006, naopak největší nabídka byla v roce 1990, kdy různá uskupení podala 19 kandidátek.

O místo v devětatřicetičlenném zastupitelstvu se v krajském městě uchází 133 žen a 246 mužů. Průměrný věk kandidátů se zvýšil ze 47,68 roku ve volbách 2018 na 51,66 roku. Nejstarším kandidátem je 92letý důchodce František Mlčoch na 37. místě kandidátky KSČM a Podještědská levice. Nejmladším kandidátem je devatenáctiletý Lubomír Polák na 34. místě kandidátky Pirátů. Ti jdou v krajském městě do voleb poprvé.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Liberci s výrazným náskokem kandidátka Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hlasovalo pro ni 32,1 procenta voličů, v končícím zastupitelstvu má díky tomu 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které získalo 11 mandátů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají pohodlnou většinu 31 hlasů.

čtk