Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu na Ještěd ze strany od Liberce o víkendu omezí závody automobilů

18. 05. 2023 | 12:19

opravu na Ještěd ze strany od Liberce o víkendu omezí republikový šampionát v závodech automobilů do vrchu. Silnice mezi Horním Hanychovem a Výpřeží bude v sobotu i v neděli průjezdná přes den jen ve vyhrazených zhruba desetiminutových intervalech, vyplývá z informací na webu organizátorů závodu. Z opačné strany směru, od Křížan, se motoristé na Ještěd dostanou bez omezení.

závodní autOK
ilustrační foto

Start závodu bude u centrálního parkoviště nad konečnou tramvaje v Horním Hanychově a cíl zhruba 200 metrů pod Výpřeží, kde některé závodní vozy dosahují rychlosti až 250 kilometrů v hodině. V Liberci se takový závod koná po třech letech, poprvé ale jako republikový šampionát. "Nic většího se u nás v republice nejede, pak už jenom Evropa. A bude tady i hodně jezdců, kteří se pravidelně zúčastňují podniků v rámci mistrovství Evropy, " řekl dnes ČTK za pořádající AMK Liberec Petr Strnad.

Na dvoudenní závod a zajištění bezpečnosti bude podle něj dohlížet zhruba 40 lidí. "V každé zatáčce, u každého východu z lesa budou pořadatelé, budou propojení vysílačkami a hlídat, aby se tam nikdo nedostal," řekl Strnad. Organizátoři varují, že neuposlechnutím jejich pokynů řidiči, cyklisté i pěší turisté ohrožují nejen své životy, ale i životy jiných. Konflikt s jedním řidičem, který odmítal respektovat jejich pokyny, měli pořadatelé při minulém ročníku. "Prorazil autem zábranu, nabral pořadatele na kapotu a asi 20 metrů vezl," dodal Strnad.

čtk