Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Perštýn patří k nejzajímavějším lokalitám krajského města. Největším lákadlem je Liebiegovo městečko, nejnovějším bytový projekt

Informační centrum Města Liberce připravilo pro zájemce  komentované prohlídky městské části Perštýn, která je cenná především díky výstavbě Liebiegova městečka, které si do hledáčku několikrát vybrali i filmaři. Letos je tomu přesně 220 let od narození Johanna Liebiega, který se časem stal nejuznávanějším továrníkem své doby v Rakousku-Uhersku.

perstyn03tit
Foto z www.liberec.cz

On a jeho potomci ovlivňovali podobu Liberce více než sto let. Komentované prohlídky se konají každý čtvrtek od 16 hodin a to až do září. Samotná procházka trvá zhruba dvě hodiny a koná se za každého počasí.

mapka prohlídky

Řečí čísel není čtvrť Perštýn nikterak významná - ani počtem obyvatel a ani rozlohou. Na Perštýně žije podle posledních statistik více než tři tisíce obyvatel. Ve čtvrti stojí 310 domů a rozloha je zhruba 6,2 kilometrů čtverečních.

Zajímavější jsou budovy, které v úzkém centru města stojí. Prolínají se moderní budovy s historickými stavbami, které na svém místě stojí více než sto let. Liberečané tady najdou krajskou budovu Libereckého kraje, která je nejvyšší budovou města. Dalším významným místem je terminál MHD na Fügnerově ulici, obchodní dům Forum, kulturní dům nebo palác Dunaj.

Liberecké krematorium je nejstarší v ČR.

Z historických budov budou místní znát secesní krematorium a hřbitov, dřevěný Šolcův dům, Anenský dvůr nebo městský dům U pelikána.

Zájemce o prohlídku Perštýna určitě nejvíce zaujme Liebiegovo městečko. Původně šlo o zázemí tehdejší textilní továrny Johanna Liebiega později Textilany. Budovat se Liebiegovo městečko začalo v druhé polovině 19. století stavbou bývalého dělnického domu ve Svatoplukově ulici a dalších přilehlých budov Vincentina a také kostela sv. Vincence z Paoli.

historický snímek

Původní koncept vycházel ze zásad výstaveb zahradních městeček. Druhá etapa výstavby Liebiegova městečka probíhala v letech 1907 až 1910. Podle návrhu libereckého architekta Ernsta Schäfera byly postaveny čtyři domy na severní straně Gollovy ulice a jesle v Mlýnské ulici. Nejvýznamnější etapa výstavby probíhala mezi lety 1911 až 1914 podle plánů Jakoba Schmeissnera, který také vymyslel celkovou koncepci sídliště. Poslední budovy v Liebiegově městečku vznikaly po první světové válce.

Místo s neopakovatelnou atmosférou...

Centrem celého městečka je náměstí Pod Branou. Díky svému jedinečnému stylu a líbivým dobovým stavbám se Liebiegovo městečko objevilo v několika českých i zahraničních filmech. Filmaři tady natáčeli například snímky Panna a netvor, Poslední cyklista nebo kanadsko-americký film Hitler: Vzestup zla.  

Romantika......na každém snímku.

Celá čtvrť za dob první republiky čítala 610 bytů. V tehdy moderní čtvrti stával dokonce útulek pro ztracené dívky a chlapce, který mohl pojmout až tři stovky opuštěných dětí. Při pojmenování ulic myslel Theodor Liebieg mladší také na svojí manželku Marii Idu, dceru majitele textilky z Českého Dubu. Po své milované pojmenoval jesle (Marienkrippe), kam přes den chodily děti zaměstnanců ve věku tří až šesti let.

grafika SMLZajímavostí je na Perštýně celá řada a byla by jen škoda odhalovat všechny perličky, které tato historická čtvrť poskytuje. Kdo se na komentovanou prohlídku vypraví, dozví se také, kde ve čtvrti stála šibenice, proč se místnímu kopci říkalo Monstranční vrch a kde se vzal název Perštýn. Lístky je třeba si zakoupit předem v místním infocentru nebo na stránce www.evstupenka.cz.

Ceny lístků jsou příznivé, dospělý zaplatí padesát korun, senioři, studenti, děti třicet a rodina jen sto korunu. Sraz účastníků prohlídky je každý čtvrtek v šestnáct hodin na zastávce Mlýnská.

lux, foto z www.liberec.cz

Projekt Nový Perštýn postupně nabídne více než 400 bytů ve čtyřech etapách výstavby

Liberecká lokalita zvaná Perštýn nyní píše nejnovější kapitolu - realizuje se zde rozsáhlá  výstavba (dole ve fotogalerii). Velmi očekávaný projekt Nový Perštýn přichází do centra Liberce. Nový Perštýn vzniká na tradiční adrese, v místě obydleném již po staletí, na němž postupně v několika fázích vyroste nová čtvrť, zahrnující moderní bytové domy, obchody, služby a kanceláře, spolu s velkorysým veřejným prostorem a parkem.

Projekt postupně nabídne více než 400 bytů ve čtyřech etapách výstavby. Připraveny jsou byty od malometrážních 1+kk až po velkorysé vícepodlažní byty s terasami nebo předzahrádkami – s těmi exkluzivními v nejvyšším a nejvýše položeném bytovém domě Liberce. Předpoklad zahájení prodeje je 1Q 2022.

Pro návrh objektů byly angažovány špičkové architektonické a projekční kapacity - počínaje pražským studiem DOMY JINAK, renomovaným libereckým SIALem, či nadnárodní kanceláří architektů z CHAPMAN TAYLOR (UK).

Developerem projektu Nový Perštýn je liberecká holdingová skupina LIF GROUP, působící na českém trhu v mnoha oborech již od r. 1991.

Nesrovnatelnou výhodou projektu Nový Perštýn je kombinace bydlení v zeleni a současně v naprosté blízkosti centra města. Novým obyvatelům nabídne nová čtvrť Nového Perštýna komfort nejmodernějšího bydlení a plné občanské vybavenosti jak přímo v místě, tak i v blízkém okolí. Atmosféru lokality tvoří ovšem i její uzavření do vlastního klidu, přitom stále v poloze centra dění městského stylu života. Nádherné výhledy na město i panorama horských masivů v jeho okolí lákají k relaxaci nebo k aktivnímu životnímu stylu – do přírody to není daleko, ať už se vydáte k nedaleké vodní nádrži Harcov, nebo přímo do Jizerských hor.

Text: www.novyperstyn.cz, fotogalerie: Artur Irma + FB Nový Perštýn