Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dornier Delta III: Pacient ocení, že rázová vlna pronikne do lidského těla k močovému kamínku zvenku

05. 12. 2023 | 12:22

Minulý týden na liberecké urologii KNL uvedla do provozu nový a  kvalitní německý přístroj Dornier Delta III. Zakoupen byl za 24,7 milionu z evropských fondů. "Jedná se o jeden z nejlepších přístrojů na trhu. Byly pro něj upraveny i prostory a vybudována samostatná ovladovna," popsali zdravotníci na FB profilu krajské nemocnice.

urologie
Foto z FB KNL

Více o metodě a samotném přístroji dělil primář oddělení urologie Jan Mečl: „LERV (litotripse extrakorporální rázová vlna) je technologie, která umožňuje rozdrtit močové kaménky v ledvinách a močovodu bez nutnosti použít celkovou anestezii. Rázová vlna pronikne ke kamínku do lidského těla zvenku. Přístroj, který nyní testujeme a léčíme s ním první pacienty, je jediný v Libereckém kraji a umožňuje nám miniinvazivně léčit celou řadu pacientů. Doposud byl na liberecké urologii jednodušší přístroj, nicméně výsledky z této metody máme trvale velmi dobré. Metoda LERV se ale samozřejmě nehodí pro každého pacienta, některé kaménky musíme operovat endoskopicky za použití laseru a dalších moderních technologií, kterými jsme vybaveni. Tento přístroj poslední generace má nicméně pro pacienta celou řadu výhod. Umožňuje lepší zaměřování kaménku, má účinnější rázovou vlnu, zkracuje dobu hospitalizace. I u metody LERV ale zůstává pacient v nemocnici přes noc.“

Během minulého týdne v liberecké nemocnici pobýval i německý technolog, který liberecký urologický personál školil. "Přejeme našim lékařům, ať jim nový přístroj dobře slouží a pacientům, ať je pro ně tato metoda co nejkomfortnější a brzy odcházejí bez potíží domů," uvedla KNL na facebooku.

Zdroj: FB KNL