Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvě zlaté a jedna stříbrná medaile z invent areny pro inovace vědců z Technické univerity Liberec

14. 06. 2024 | 15:15

Porézní sklokeramická plastelína použitelná v módě nebo designu, mobilní zařízení, které kdekoliv pohotově vyrobí nano- a mikrovlákna, a autonomní užitkové vozidlo pro přepravu nákladu v obtížných podmínkách. To jsou tři patenty a inovace vzešlé z Technické univerzity v Liberci, které získaly dvě zlaté medaile a jednu stříbrnou na právě skončeném soutěžním veletrhu technologických novinek a inovací Invent Arena v Třinci.

Samořiditelné vozidloTUL1
Titulní foto + fotogalerie: pro TUL/Radek Petrášek

Světová premiéra „nanopistole“

Nano- nebo mikrovlákna teď můžete vyrobit kdekoliv a pokryjete jimi prakticky cokoliv. Od listů stromu až po potraviny nebo chirurgické nástroje, abyste zabránili přístupu mikrobů. Toto revoluční zvlákňování polymerů účinkem odstředivých sil umožňuje nové mobilní zařízení, které vzešlo ze spolupráce výzkumníků a studentů katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL (KNT) a katedry textilních a jednoúčelových strojů Fakulty strojní TUL (KTS). Na konstrukci zařízení se podílel také ústav mechatroniky a technické informatiky Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.

„Nanopistole“ má hlavní aplikační potenciál v medicíně, filtraci a potravinářství a je v současnosti v poslední fázi vývoje. Zaujala i porotce letošní Invent Areny, kteří jí udělili zlatou medaili. „Je to jedno z prvních mobilních zařízení na výrobu nano- a mikrovláken, které je na světě dostupné. Revoluční je i v tom, že se jím dají pokrývat plošné struktury ve 3D, a to kdekoliv potřebujete. Výhodou také je, že ke zvlákňování není zapotřebí vysoké napětí a oproti electrospinningu lze zvláknit i jiný typ roztoků,“ říká Martin Bílek, vedoucí KTS.

Příruční zvlákňovací přístroj měl na Invent Areně 2024 svou světovou premiéru.

„Pro školu je taková akce i ten medailový úspěch dobrou vizitkou a máme z toho radost. Důležitější než medaile je ale to, že takovou přehlídkou demonstrujeme, že na vysokých školách nejsme jen teoretici, ale že jsou za námi inovativní a v praxi využitelné výsledky,“ říká Josef Skřivánek, člen vývojového týmu z KTS.

V designových interiérech to bude sklokeramické pěně slušet. Foto pro TUL/Radek Petrášek (5)

Sklokeramická pěna poslouží designu i hydroponii

Materiál Porous Glass Plasticine (PGP), neboli porézní sklokeramickou pěnu, vyvinuli vědci na katedře sklářských strojů a robotiky Fakulty strojní TUL a má velmi široké uplatnění. Je možné jej použít jako designové stěny interiérů, které propouští jemné světlo a tlumí hluk, poslouží k výrobě parfémovaných šperků, ale i jako součást filtračních zařízení. Také PGP získal na veletrhu Invent Arena, kde svou práci během dvou dnů představilo více jak 50 vystavovatelů, zlatou medaili. Jedná se zároveň o první patent, který se stane podkladem pro založení univerzitní spin-off společnosti. Ta vynález pomůže dostat do praxe.

„Z ocenění máme velkou radost a těší mě, že zajímá všechny, kdo jej vidí. Jde o zcela nové využití skla,“ říká Vlastimil Hotař, vedoucí výzkumného týmu, který PGP vyvinul. „Materiál jsme už dovedli do fáze, kdy se dá komerčně využívat. Splňuje požadavky na moderní progresivní materiály. Je ekologický, recyklovatelný a má přidanou estetickou hodnotu,“ dodává docent Hotař.

Sklokeramická pěna se vyrábí ze stejných surovin jako sklo a vyrábět se může i ze skleněného recyklátu. Její výroba není finančně náročnější než výroba skla. Více jsme psali zde.

Nadchla i samořiditelná plošina

Stříbrnou medaili na veletrhu Invent Arena 2024 získalo samořiditelné užitkové vozidlo pro přepravu nákladu v obtížných podmínkách, které je výsledkem spolupráce mezifakultního týmu Technické univerzity v Liberci. Plošina vznikla v rámci projektu ANTeTUL.

Autonomní modulární platforma, na jejímž vývoji čtyři a půl roku pracoval mezioborový univerzitní tým šesti desítek odborníků z Technické univerzity v Liberci, se díky vlastnímu „myšlení“ dokáže sama vyhýbat překážkám a optimalizovat naplánovanou trasu podle aktuální situace. Vozidlo je vybaveno unikátním viděním, které umožňuje zařízení pro rozšířenou realitu. Elektromobilitu ANTeTUL vybrala Evropská komise mezi finalisty prestižní soutěže „Regiostars 2023“, jež oceňuje nejlepší projekty podpořené z evropských fondů. Více o tomto úspěchu i projektu jsme psali zde.

„Je samozřejmě příjemné získat takové ocenění, i když není naším cílem sbírat medaile. Jsem rád, že díky takovým přehlídkám, jako je Invent Arena, můžeme prezentovat vynikající výsledky, kterých vědecké týmy Technické univerzity v Liberci v posledních letech dosáhly a které v českém prostředí zatím nejsou třeba tak známy, i když ve světě se o nich ví. Konkrétně platforma AnteTUL se těšila pozornosti i na půdě Evropské komise, tak jsem rád, že jsme ji mohli představit dalšímu okruhu zájemců také zde v České republice,“ říká Michal Petrů, vedoucí multioborového vývojového týmu AnteTUL.

Na veletrhu Invent Arena představovali vědci malou plošinu Generace 0. Vzbudila velkou pozornost návštěvníků. „AnteTUL přilákalo na Invent Areně také pozornost studentů, ale i malých dětí. Naším cílem dlouhodobě je dělat špičkový výzkum, který bude inspirativní právě pro mladé lidi. Je to přirozená cesta k tomu, aby je začala zajímat technika a jednou se přihlásili na technické obory. Nemusí to být nutně jen na TUL. Technicky vzdělanou mladou generaci totiž Česká republika velmi citelně potřebuje,“ dodává docent Petrů.

Představili jsme cyklobundu se senzory i filtraci farmak z vody

Technická univerzita na veletrhu představila také společný výzkum Fakulty textilní TUL a univerzitního ústavu CXI – projekt 3D nosiče biomasy pro čističky odpadních vod. Jedná se o výzkum, který se zaměřuje na snížení množství farmaceutických látek z biologicky vyčištěných odpadních vod.

A představili jsme také chytrou cyklistickou bundu. Zařízení v bundě dokáže monitorovat a cyklistovi ohlásit blížící se vozidlo, bunda zároveň díky senzoru pro snímání pohybu rukou umožňuje automaticky světelně signalizovat změnu směru jízdy cyklisty.

„Gratuluji našim pracovníkům k významnému úspěchu. Potvrzuje to, že Technická univerzita v Liberci je excelentní institucí z hlediska tvorby aplikovaných výsledků a výstupů, které mají velký potenciál uplatnění v praxi,“ hodnotí tři medailová umístění našich vědců Petr Lenfeld, prorektor TUL pro vědu a výzkum.

TUL/Adam Pluhař, Radek Pirkl

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI (TUL)

Je veřejnou vysokou školou, která vznikla v roce 1953 a tento akademický rok slaví 70 let své existence. Univerzita má 6700 studentů zapsaných na sedmi fakultách. Součástí TUL je také výzkumný Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (CXI). TUL je kolébkou průmyslové výroby nanovláken, a to díky patentované technologii výroby nanovláken elektrostatickým zvlákňováním – Nanospider®, kterou v roce 2004 představil světu tým profesora Oldřicha Jirsáka z Fakulty textilní TUL. Aktuální žebříček QS řadí TUL mezi 1200 nejlepších univerzit světa do ranku 1001–1200. V THE World University Rankings zaujímá TUL pozici 1501+. V hodnocení THE Emerging Economies pak TUL připadá pozice 401–500 z více jak 500 nejlepších univerzit z dané oblasti. Podle studie think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR je TUL pátá mezi českými institucemi, výzkumnými pracovišti a firmami s nejcitovanějšími patenty, mezi univerzitami v ČR je první. Za posledních deset let si výzkumníci a výzkumnice TUL připsali více jak 180 patentů, z toho přes dvě desítky z oblasti produkce nanovláken. Jsme na www.tul.cz.