Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ekonomická fakulta TUL uzavřela smlouvu o spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR

26. 07. 2024 | 12:21

Ekonomická fakulta Technické univerzity v Liberci (EF) uzavřela smlouvu o spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky (MPO). Toto partnerství představuje klíčový krok v podpoře a rozvoji rodinného podnikání v České republice a navazuje na dlouholetou úspěšnou spolupráci obou institucí.

tul EF spolupráce s MO-3
Smlouva posílí společné úsilí Ekonomické fakulty TUL a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v podpoře rodinného podnikání. Foto je ze soutěže Národní cena ČR za kvalitu rodinném podnikání. Foto: narodniportal.cz

Ekonomická fakulta TUL se řadu let systematicky profiluje jako aktivní hráč na poli rodinného podnikání ve vazbě na výsledky projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky s názvem "Rodinný podnik – řešení sociálních a ekonomických disparit obcí". Výsledky byly uplatněny ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků České republiky a Vysokou školou finanční a správní a jsou opakovaně využívány pro hodnocení kvality rodinného podnikání v rámci soutěže „Národní ceny ČR za kvalitu v rodinném podnikání“ (NCK ČR). Soutěž již pátým rokem pořádá Rada kvality ČR při MPO. Tato hodnocení poskytují cenné informace a podporu pro rodinné firmy, které tvoří páteř české ekonomiky.

„Jsme potěšeni, že můžeme pokračovat v naší spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Tato smlouva posílí naše společné úsilí v podpoře rodinného podnikání, které je klíčovým pilířem české ekonomiky,“ uvedla Petra Rydvalová z katedry podnikové ekonomiky a managementu EF.

Rodinné firmy jsou nepostradatelnou součástí hospodářské stability a růstu. Představují nejen významnou část ekonomické aktivity, ale také vytvářejí pracovní místa, podporují lokální komunity a přispívají k sociální soudržnosti. Podle nedávných studií tvoří rodinné podniky více než 60 % všech firem v České republice, což jen podtrhuje důležitost jejich pozice v ekonomice.

Ekonomická fakulta TUL je rovněž členem univerzitní platformy při Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR, což jí umožňuje aktivně se podílet na tvorbě a implementaci politik podporujících malé a střední podniky.

Katedra podnikové ekonomiky a managementu EF TUL již osmým rokem úspěšně rozvíjí vzdělávání v oblasti specifik rodinného podnikání. Nabízí široké spektrum vzdělávacích programů, a to jak v prezenční a kombinované formě studia, tak i v rámci celoživotního vzdělávání. Tyto programy jsou navrženy tak, aby poskytovaly relevantní znalosti a dovednosti pro současné a budoucí generace podnikatelů. „Naše vzdělávací programy jsou zaměřeny na praktické potřeby rodinných firem a poskytují jim nástroje pro udržitelný rozvoj a růst. Věříme, že další spolupráce s MPO přinese nové příležitosti a posílí postavení rodinného podnikání v ČR,“ dodává docentka Rydvalová.

K významu této spolupráce se vyjádřil Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání obchodu MPO a 1. místopředseda Rady kvality ČR: „Spolupráce s Ekonomickou fakultou TUL je pro nás nesmírně cenná. Díky jejich odborným poznatkům a hodnocení kvality rodinných podniků jsme schopni každoročně zajišťovat vysokou úroveň Národních cen ČR za kvalitu v rodinném podnikání.“

„Tato soutěž nejen oceňuje kvalitu řízení rodinných firem, ale také motivuje podnikatele k inovacím a udržitelnému růstu a poskytuje jim cennou zpětnou vazbu na jejich podnikání ze strany našich zkušených hodnotitelů,“ doplňuje k Národním cenám ČR za kvalitu v rodinném podnikání Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky.

Uzavření smlouvy o spolupráci je potvrzením pokračujícího závazku EF k podpoře rodinného podnikání a je příkladem efektivní spolupráce mezi akademickou, podnikatelskou sférou a vládními institucemi.

TUL/Adam Pluhař