Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Finále soudu s hejtmanem bez diváků. Obžalovaných je tolik, že sotva mezi sebou dodrží nařízené rozestupy

29. 04. 2020 | 11:31

Soud v Liberci bude příští týden pokračovat po dvou měsících v projednávání korupční kauzy, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na jednání nebude vpuštěna veřejnost. ČTK to dnes řekl předseda senátu Petr Neumann. Důvodem pro uzavřené líčení jsou omezení v souvislosti s koronavirem.

putasoud210519
archivní foto Artur Irma

V kauze je obžalováno 12 lidí a čtyři firmy. Pokud přijdou všichni, i bez veřejnosti bude v jednací síni skoro 40 lidí a bude obtížné zajistit mezi nimi rozestupy. Podle soudce se ale již někteří dopředu z líčení omluvili.

Případ se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Soud se věcí zabývá od prosince 2018, letos v březnu začaly závěrečné řeči. Soudce předpokládá, že se je podaří dokončit při jednáních v příštím týdnu. Zbývá už jen několik advokátů a obžalovaní. "Rozsudek bude zřejmě někdy poslední týden v květnu," dodal Neumann.

Státní zástupce pro hejtmana navrhuje pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Půta podle spisu přijal úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Měl dostat 830.000 korun, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč. Půta odmítá, že by úplatek žádal, natož nějaký převzal. Hejtman měl podle spisu jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Obojí se stalo, žádné dotace ale kvůli zahájení trestního řízení nebyly vyplaceny. Půta odmítá, že by kohokoliv ovlivňoval.

Kostel rekonstruovala firma Metrostav za 65 milionů korun, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v její prospěch a zakázka předražená o 24 milionů. Část peněz byla podle žaloby určená na úplatky, přičemž pracovníci Metrostavu podle státního zástupce upláceli i libereckého hejtmana. Také pracovníci firmy veškerá obvinění odmítli.

Soud se zabývá podezřením z korupce i u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje.

čtk