Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Martin Půta chce, aby soud jeho případ projednával samostatně. Jako důvod uvedl snahu řízení urychlit

12. 02. 2020 | 16:00

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) požádal soud v Liberci o vyloučení své trestní věci k samostatnému projednání. Jako důvod uvedl snahu řízení v jeho případě urychlit. Hejtman to dnes uvedl v tiskové zprávě. Půta je obžalován v korupční kauze s dalšími 12 lidmi a čtyřmi firmami. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí trest od pěti do deseti let vězení, vinu odmítá.

puta1 soud
Foto: Artur Irma

"Ve věci jsou stíhány čtyři firmy a 13 fyzických osob, z nichž řadu vůbec neznám, a řeší se skutky, které se mě většinou netýkají. Obávám se, že další obžalovaní budou navrhovat řadu nových důkazů a svědků, což může soudní řízení o řadu měsíců protáhnout," zdůvodnil svoji žádost Půta.

O vyloučení k samostatnému projednávání žádal už dříve, v předchozích případech mu soud nevyhověl. "Už po skončení prosincového jednání jsem avizoval, že tento krok znovu zvažuji. Vše, co státní zástupce předložil jako důkazy mé údajné trestné činnosti, už soud projednal a já i moji obhájci jsme přesvědčeni, že v mé věci je soud už schopen rozhodnout," dodal Půta. Soud další líčení nařídil na sedm dnů na přelomu února a března. Předseda senátu Petr Neumann už dříve avizoval, že by chtěl případ uzavřít při těchto líčeních. Půta se ale obává, že se tak nestane.

Soud se zabývá událostmi z let 2012 až 2014. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let vězení. Kauza je spojená s dvěma libereckými projekty obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), na něž chtěla čerpat evropské dotace. Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl spáchán trestný čin při přípravě oddechové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Od její realizace GEPO ustoupila. Půta podle obžaloby na úplatcích získal 830.000 Kč za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rizikově vnímané rekonstrukce kostela v evropském programu a zajistí změnu financování na průběžné. Půta obvinění odmítá, žádné evropské peníze vyplaceny nebyly.

čtk