Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hlínu a prach v kině Varšava v Liberci nahradila po letech dřevěná podlaha

02. 09. 2019 | 16:05

Kino Varšava v Liberci vstoupilo do šesté sezony po znovuotevření s dřevěnou podlahou v hlavním sále. V předchozích letech museli návštěvníci chodit po hlíně, což řadu z nich odrazovalo. ČTK to dnes řekl ředitel spolku Kino Varšava Ondřej Pleštil.

VARSAVA5
archivní foto

"Není to stoprocentní, ale konečně je po čem chodit. Spousta lidí sem nechtěla přijít právě proto, že tam byl prach a hlína. Je to krok dopředu," uvedl Pleštil.

Nejstarší liberecké kamenné kino bylo otevřeno v roce 1908, o sto let později ho město uzavřelo. Nemělo peníze na nákladnou opravu, navíc byla v Liberci otevřena dvě multikina. Spolek usiluje o záchranu této památky ve stylu art deco od roku 2012, provoz v něm částečně obnovil v roce 2014. Spolek má kino od města pronajaté a připravilo i projekt jeho celkové obnovy zhruba za 46 milionů korun. "Čeká se, až se seženou peníze. Je to spíše politická otázka," uvedl Pleštil. Současné vedení radnice chce opravu udělat jen s dotací, v minulosti ale s žádostí o ni město neuspělo. Další šance tak zřejmě bude až v novém programovacím období po roce 2021. "Teoretická šance by byla v rámci přeshraniční spolupráce," řekl Pleštil.

Spolek zatím interiér opravuje ze vstupného, dotací i veřejné sbírky. "Na veřejnou sbírku už občané poslali přes 300.000 korun. Veškeré prostředky šly do oprav a rekonstrukcí kina Varšava," uvedl Pleštil. Spolku se zatím podařilo zprovoznit kavárnu ve foyer, sociální zařízení, částečně opravit malý sál Barrandoff a zprovoznit i velký sál pro 250 lidí. Naposledy se dělala dřevěná podlaha, ze sbírky se na ni vydalo asi 60.000 korun. "Část materiálu a prací dodaly stavební firmy. Největší práci ale odvedli dobrovolníci, díky kterým se podařilo, byť provizorní, dřevěnou podlahu v sále položit," dodal Pleštil.

Loni Varšavu navštívilo asi 4000 lidí, toto číslo se podařilo podle Pleštila překonat letos už za první polovinu roku. V průměru chodí kolem 20 lidí, při některých akcích, jako bylo například zahájení Febiofestu, ale bývá sál zcela zaplněný. Roční náklady na provoz kina jsou zhruba 1,6 milionu korun, město na něj letos přispělo zatím 300.000 Kč. O stejnou částku bude spolek žádat i pro podzimní část sezony. V září kino nabídne filmovou přehlídkou z Karlovarského filmového festivalu KVIFF či festival krátkých animovaných filmů Anishort. Kino se navíc tuto sobotu zapojí do Dnů evropského dědictví, otevřené bude od 9:00 do 17:00.

čtk