Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jan Petráň u soudu v Liberci popřel, že by nabízel úplatek hejtmanovi Půtovi. Nic jsme ani neslíbili, ujistil

06. 06. 2022 | 13:09

Výslechy obžalovaných pokračoval dnes dopoledne v Liberci soud v korupční dotační kauze, kde je mezi stíhanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podle obžaloby měl před téměř deseti lety na úplatcích získat 830.000 korun v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

stavebnictvíNa plotě
ilustrační foto

Hejtman od počátku odmítá, že by nějaký úplatek přijal. Podle spisu mu měl peníze nabízet obžalovaný Jan Petráň za obžalovanou firmu Metrostav, ten to ve své dnešní výpovědi popřel. "Tvrzení, že jsme mu předali peníze, je mimo. Ani jsme je neslíbili," uvedl Petráň před soudem.

Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Policie dospěla k závěru, že měl úplatek dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistil zachování rizikově vnímaného projektu rekonstrukce kostela v evropském programu a změnu financování na průběžné.

Úplatek měli hejtmanovi podle spisu nabízet dva zástupci firmy Metrostav, která rekonstrukci kostela za 65 milionů korun dělala a stavbu předfinancovala. Podle Petráně, který byl tehdy marketingový specialista Metrostavu, ale tehdy u Půty jen zjišťovali, kdy bude zasedání regionální rady a zda se bude týkat i projektu kostela. Podle něj jednání s hejtmanem žádný výsledek nepřinesla. "Říkal, že na to nemá vliv, že je to předmětem hlasování," dodal Petráň. S hejtmanem jednal za Metrostav i její tehdejší oblastní ředitel pro Liberecký kraj Jaroslav Stuchlík. Také on byl mezi obžalovanými, ale koncem roku 2019 zemřel.

Krajský soud v Liberci se případem zabývá podruhé, zatím jen platí pravomocný osvobozující rozsudek pro bývalého jednatele obžalované firmy Gallos Romana Šíra. K samostatnému projednání byl vyloučen Libor Turský a Jiří Zeronik, kteří uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Aktuálně tak soud řeší možné protiprávní jednání u devíti z původně 13 obžalovaných lidí. Počet obžalovaných firem naopak stoupl ze čtyř na pět. Nově přibyla Metrostav Infrastructure, což je dceřiná firma Metrostavu. "Mezi původní obžalovanou Metrostav a Metrostav Infrastructure došlo k převodu části podniku a domníváme se tedy, že Metrostav Infrastructure je nástupnickou společností obžalované Metrostav," řekl dnes ČTK státní zástupce Radim Kadlček. Zástupci Metrostavu by u soudu měli vypovídat v úterý.

Projednávaná kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Druhým projektem, který se ale nakonec ani nerealizoval, byla oddychová zóna Perštýn v Liberci za více než 30 milionů korun. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje.

čtk