Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jaroslav Rudiš a kapela Superhero Killers vystoupí na oslavách výročí Knihovny Liberec

18. 10. 2024 | 12:22

V liberecké knihovně vystoupí spisovatel Jaroslav Rudiš a oblíbená kapela Superhero Killers k oslavám letošního výročí Knihovna Liberec 100/120. Přijďte 24. a 25. října oslavit s knihovnou její narozeniny.

rudiš lk 459108701 10212790631517047 2379787733544776086 n
Foto: LK

V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná významná výročí vzniku dvou knihoven, které položily její základy. Letos totiž uplynulo 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen.

„Krajská vědecká knihovna je skvělou vzdělávací a kulturní institucí Libereckého kraje. Svá výročí vítá jako moderní stánek, zasvěcený nejen knihám a čtenářství, ale také jako místo, které vynikajícím způsobem slouží místní komunitě pro besedy, setkávání a nejrůznější společenské akce. Pestrá nabídka v rámci oslav výročí jen dokládá tuto skutečnost,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Oslavy výročí vyvrcholí koncem října autorským večerem spisovatele Jaroslava Rudiše a koncertem oblíbené kapely Superhero Killers. Obě akce jsou určené široké veřejnosti a zamýšlené jako dárek, který knihovna věnuje svým čtenářům a příznivcům.

Turnovský rodák spisovatel Jaroslav Rudiš, ověnčený mnoha literárními cenami u nás i v zahraničí, představí ve čtvrtek 24. října v 18 hod. v knihovně svou novou knihu Vánoce v Praze.

Následující den 25. října bude v knihovně celý ve znamení narozeninových oslav. Návštěvníci mohou zhlédnout výstavu o historii knihovny, připojit se k exkurzi do našeho „trezoru“, neboli depozitáře vzácných tisků, ochutnat z narozeninového dortu a přispět nám do naší výzvy 100 přání pro knihovnu. V tento den také všem novým zájemcům nabízíme registraci do knihovny zdarma.

A protože na pořádných narozeninách nesmí chybět pořádná party, vystoupí jako závěrečná tečka v pátek 25. října v 19 hod. v knihovně v prostoru atria pod centrálním schodištěm pražská funk-popová kapela se silnou vazbou na Liberec Superhero Killers. A knihovna se rozezvučí ve víru funky, pop a soul rytmů. Přijďte si k nám zatančit a oslavujte s námi! Vstupenky na autorský večer i na koncert je možné si rezervovat na portále e-vstupenka.

Oslavy zakončíme 27. listopadu besedou a autorským čtením z knihy Stříbrný kouzelník Jindřicha Manna, pokračovatele literárního rodu Aškenázy-Mann.

„Program nabízený v rámci oslav výročí knihovny jsme chtěli pojmout zejména jako dárek pro naše návštěvníky. Těší nás, že do knihovny stále proudí tisíce lidí, kteří si nejenom půjčují knihy a další média, ale také navštěvují naše programy a vyjadřují nám podporu. Té si velmi vážíme! Věříme, že naše narozeninová nabídka je dostatečně pestrá, aby oslovila každého a každý si mohl vybrat dle svého zájmu a preferencí,“ doplňuje PhDr. Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Více informací k celému programu a k výročí knihovny najdete na stránkách www.kvkli.cz v článku Knihovna slaví 100/120.

TZ/Kateřina Šidlofová