Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jen na čtyři měsíce je vystavená unikátní listina s první zmínkou o Liberci. Najít nápis Reychinberch je ale oříšek

21. 06. 2022 | 5:00

Letošní rok je pro Liberec v mnoha ohledech výjimečný. Jedním z jubileí, která si letos Liberečané připomínají, je vznik tehdejší osady. Přesněji před tolika lety došlo k první zmínce o Liberci v některém z oficiálních dokumentů. Zastupitelům města se při této příležitosti podařilo získat listinu, kde je Liberec ještě pod názvem Reychinberch zdokumentovaný. Kdokoliv se tak může seznámit s písemností, která přivedla Liberec na mapu existujících měst a obcí.

listina1 DSC 0887
Foto: lux

Listina pochází z roku 1352 a jde o církevní seznam osad a farností, které patřily pod žitavský děkanát. Listina obsahuje kompletní seznam míst, které jsou zavázané platit každoroční církevní desátky tehdy v hodnotě dvou grošů. Mezi více než padesáti jednotlivými osadami se poprvé zmiňuje i Reychinberch, malá osada mezi horami.

Originál listiny se nachází v Praze v Metropolitním archivu. Libereckým zastupitelům se podařilo do města přivést alespoň kopii originálu. Pro místní i turisty jde o možnost poprvé vidět dokument, který dokazuje existenci dnes krajského města. “Že první písemná zmínka o Liberci pochází z roku 1352 a že tedy letos slavíme 670. výročí, asi řada lidí ví. Jsem si ale jist, že konkrétní listinu zatím vidělo jen nemnoho historiků, veřejnost nikoliv. Samozřejmě neumíme dovést originál, ale krátkodobé vystavení věrohodné kopie se nám nakonec zajistit podařilo,” osvětluje náměstek primátora Ivan Langr.

Foto: luxBližší informace o osidlování Liberecka a Frýdlantska přináší autor knih o Liberci Jiří Bock. Podle něho a bádání dalších historiků se s osidlováním Liberecka začalo po příchodu šlechtického rodu Biberštejnů v osmdesátých letech 13. století. Do poloviny následujícího století se podařilo vytvořit základní sídla v podhůří Lužických a Jizerských hor. Vznik osady Reychinberch se odhaduje mezi lety 1278 až 1352. Místní drsnou ale krásnou horskou krajinu osidlovali němečtí kolonizátoři, kteří přišli z Frýdlantska přes dnešní Oldřichov v Hájích a Stráž nad Nisou.

Foto: luxSamotný název Reychinberch vykládají lingvisté a historikové dvojím způsobem. Jméno osady mohlo odkazovat na místo, které je bohaté na kopce a členitý terén. Druhou variantou je to, že název byl přáním zakladatelů, aby osada prosperovala a byla úrodná. Místní hory a lesy si kolonizátoři obzvlášť oblíbili především kvůli podobnosti s krajinou, ze které oni sami pocházeli.

Foto: luxZajímavý je i proces, jakým způsobem nové osady na konci 13. století vznikaly. Budoucí rychtář - lokátor dostal za úkol od panstva k vysazení nové vsi na neosídlené lesní půdě. Každý z obyvatel nové osady dostal přesně vyměřený kus půdy rozčleněný na lány. Z důvodů, že byl Liberec založen v horské oblasti, jednalo se při vzniku o malou osadu s jednořadovou lánovou vsí. Postupem let a staletí se osada rozšiřovala a její význam postupně rostl.

Foto: luxKdokoliv, kdo zamíří ve všední dny na radnici, vyšlápne si schody do třetího patra a zastaví se před vitrínou s církevní listinou z roku 1352, bude několik desítek vteřin nevěřícně hledět na seznam osad, aniž by tušil, kde hledat nápis Reychinberch. Listina totiž čítá přes padesát jmen a najít starodávným, úhledným, pro moderního člověka ale těžko čitelným písmem, napsaný název Liberce může zabrat i několik minut.

Aby návštěvníci nepropadali panice, podává náměstek Ivan Langr malou nápovědu: “Najít slovo Reychinberch v takřka strojovém soupisu více než 50 dalších osad je ale docela slušný kvíz. Poradím jen, aby se zájemci zaměřili na pravý sloupec.”

Text a foto lux