Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K participativnímu rozpočtu dostal Liberec 45 návrhů za 20 milionů korun. Radnice tuto možnost nabídla lidem poprvé

02. 12. 2019 | 16:19

Liberec dostal 45 návrhů k takzvanému participativnímu rozpočtu, kdy obyvatelé rozhodují o využití části rozpočtu města. Radnice jim tuto možnost nabídla poprvé, uzávěrka tipů byla na konci listopadu. Město na participativní rozpočet vyčlenilo pět milionů korun, odhadované náklady u došlých návrhů se blíží k 20 milionům korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

liberec 77372891 516226182300267 4031330490995703808 n
Foto: MML

"Nyní vyhodnotíme, zda projekty splňují požadovaná kritéria, a začneme ve spolupráci s navrhovateli připravovat projekty k prezentaci veřejnosti," uvedla Kodymová. To by mělo být hotovo do konce ledna. "V březnu pak město plánuje spustit hlasování o projektech," dodala.

Radnice přijímala návrhy ve dvou kategoriích, na menší projekty s náklady od 40.000 do 150.000 korun vyčlenila milion a na větší od 150.000 do milionu korun čtyřikrát tolik. Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. Návrhy přišly podle mluvčí z různých čtvrtí, například z Machnína, Ostašova, Růžodolu, Hanychova, Pilínkova nebo Harcova. Několik projektů je zaměřených i na centrum města. "Deset požadavků se týká obnovy nebo zřízení nových dětských hřišť," uvedla mluvčí. Přišlo i několik návrhů na úpravy veřejného prostoru. "Unikátní je přání zhotovení a umístění busty herce Františka Peterky anebo oprava hodin ve vesecké škole," dodala Kodymová.

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, krajský Liberec se přidal letos jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, loni s ním začala Česká Lípa a letos Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

čtk