Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kabinová lanovka na Ještěd kvůli technické závadě nejezdila, problém byl v bezpečnostních obvodech

18. 10. 2019 | 11:35

AKTUALIZOVÁNO: Kabinová lanovka na Ještěd kvůli technické závadě dnes ráno nejezdila. Problémy byly se softwarem. První kabina tak vyjela až v 09:00, řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Problém byl podle něj v bezpečnostních obvodech. Velké komplikace to ale nezpůsobilo, kvůli deštivému počasí byl ráno zájem o přepravu minimální.

lanovkakabinajested3
archivní foto

"Ráno tady nikdo nebyl, teď už lidé ale chodí, hlavně senioři," poznamenal Štěpán. Pěkné počasí v posledních dnech podle něj lidi na Ještěd láká. "Ve čtvrtek jsme přepravili 880 lidí, z takových 90 procent to byli němečtí důchodci," dodal přednosta lanovky.

Lanovka na Ještěd prošla letos na jaře modernizací. Mimo provoz proto byla od 1. dubna do 27. června. Hlavním důvodem odstávky byla výměna pohonu, předchozí byl po 43 letech opotřebovaný. Dříve měla lanovka pohon stejnosměrným proudem, nově je ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem. Zároveň prošlo modernizací zabezpečovací zařízení a právě kvůli problémům s ním se v červnu odstávka o týden protáhla.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je přes 85 let. V letech 1932 až 1933 ji na náklady Československých státních drah vybudovala chrudimská firma František Wiesner. Délka trati dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem.

Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravila na vrchol 295.000 lidí, šlo tak podle Štěpána o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992, kdy ji využilo 350.000 lidí.

čtk